„Vreau să vă prezint scurtă informare în temeiul HG 22/2017 cu privire la activitatea pe care o desfăşoară Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul”, a spus Viorel Ilie.

„Pe scurt, câteva cifre o să vă ofer, proiecte de lege, iniţiative legislative guvernamentale aflate în procedură parlamentară în perioada de referinţă, respectiv anul 2017, 473 de proiecte de lege, din care 251 proiecte de lege iniţiate de Guvern. Au fost adoptate de Parlament 278 de legi, promulgate de preşedintele României în perioada ianuarie – decembrie 2017. Dintre acestea, 73 au caracter organic, 205 au caracter ordinar. De menţionat faptul că 84 reprezintă legi provenite din propuneri legislative iniţiate de parlamentari. De asemenea, au fost adoptate în Parlament 85 de legi din lista cu priorităţile legislative ale Guvernului, majoritatea dintre ele fiind publicate în Monitorul Oficial”, a mai spus Ilie. 

Ministrul a menţionat, totodată, că Guvernul a adoptat, în perioada ianuarie – decembrie 2017, 117 ordonanţe de urgenţă şi 30 de ordonanţe simple în temeiul legii de abilitare. 

„Au fost transmise către Parlament 772 de puncte de vedere ale Guvernului, din care 194 pentru propuneri legislative din anul 2017, diferenţa 578, pentru iniţiative legislative anterioare. În cadrul controlului parlamentar pe parcursul perioadei analizate, respectiv anul 2017, au fost adresate Guvernului, 3.656 de întrebări şi 1.727 de interpelări. Au fost înregistrate patru moţiuni simple la Camera Deputaţilor, două moţiuni simple la Senat, trei moţiuni de cenzură, au avut loc şase dezbateri politice ‘Ora Guvernului şi ‘ Ora primului-ministru ‘ şi au fost prezentate 2.498 de declaraţii politice. În principal, acestea sunt aspectele cantitative, să le numesc, ce se pot desprinde din monitorizarea activităţii relaţiei Guvern – Parlament care intră în competenţa Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul”, a precizat Viorel Ilie. 

AGERPRES