'Vom propune scăderea TVA la 9% pentru operatorii de televiziune prin cablu. De asemenea, propunem constituirea acelui fond de 5% pentru încurajarea programelor culturale, educative şi informative. Am trimis această informare către CNA astăzi', a afirmat Grindeanu.

La jumătatea lunii aprilie, Valentin Jucan, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului, atrăgea atenţia asupra situaţiei financiare a televiziunilor, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Victor Ponta, şi propunea instituirea unui Fond audiovizual.

"Am convingerea că aveţi toate datele referitoare la situaţia financiară în care se află majoritatea televiziunilor importante din România, fie ele generaliste sau axate pe ştiri şi dezbateri. Din punct de vedere legislativ sau a politicilor fiscale, dezvoltarea audiovizualului din România nu a beneficiat niciodată de sprijinul necesar din partea Executivului sau a Legislativului. Această lipsă de viziune şi de reacţie la aglomerarea spaţiului în care televiziunile îşi desfăşoară activitatea ne poziţionează acum în situaţia de a constata incapacitatea acestora de a mai funcţiona în spiritul a ceea ce înseamnă presă independentă", se arăta în scrisoarea citată.

Jucan consideră că 'în aceste condiţii, proiectele majore ale României şi dezbaterile publice necesare pentru consolidarea conştiinţei colective în legătură cu reformarea statului vor fi fundamental afectate" şi propunea un act normativ menit să sprijine televiziunile.

"În calitate de garant al interesului public, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, vă propun un prim pas în sprijinul televiziunilor din România, înainte ca acestea să dispară sau să îşi piardă definitiv încrederea publicului. Proiectul de Ordonanţă de urgenţă pe care îl supun atenţiei domniilor voastre reprezintă sprijinul aşteptat de televiziuni. Pentru alinierea României la normele Uniunii Europene, în sprijinul programului de trecere a televiziunilor la digitalizare, Guvernul va adopta o Ordonanţă în care textul pe care vi-l propun poate fi inclus', potrivit documentului.

Proiectul arată că Fondul audiovizual se constituie prin colectarea, anuală, a unei contribuţii de 5% din veniturile realizate de distribuitorii care retransmit servicii de programe de televiziune prin reţele de comunicaţii electronice, precum şi din taxele percepute de Consiliu pentru eliberarea licenţelor audiovizuale, prelungirea valabilităţii licenţelor audiovizuale şi eliberarea avizelor de retransmisie.

SURSA: Agerpres


Te-ar putea interesa și: