UPDATE: Angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) au decis suspendarea acţiunii de protest şi reluarea activităţii după cinci zile în care transportul public din Bucureşti a fost blocat.

“Având în vedere că astăzi 25.01.2022 este zi normală de lucru şi impactul asupra cetăţenilor este unul foarte mare, că în ziua de 24.01.2022 ora 20:00 am avut o discuţie cu membri Consiliului de Administraţie care au promis că analizează doleanţele salariaţilor în perioada următoare, că astăzi 25.01.2022 vom avea o discuţie la Palatul Parlamentului cu o delegaţie parlamentară care să analizeze problemele la nivelul STB SA, s-a discutat la nivelul fiecărui depou şi autobază, celelalte entităţi, iar salariaţii au decis suspendarea acţiunii de protest şi reluarea lucrului”, a anunţat marţi Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti într-un comunicat remis AGERPRES.

Sindicatul Transportatorilor din Bucureşti a preluat problematica ridicată în această perioadă şi va face demersuri către autorităţile decidente în vederea rezolvării acestora.

Potrivit datelor furnizate AGERPRES de directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti, Adrian Criţ, marţi dimineaţa, la ora 6:00, erau pe traseu 1287 de vehicule dintr-un total programat de 1.394.

Astfel, în Capitală circulau 246 de tramvaie, dintr-un total programat de 259, respectiv 161 de troleibuze din 166 vehicule, în timp ce numărul autobuzelor era de 880 din 969 programate pentru ora menţionată.

Grevă STB în București. Nicușor Dan dă vestea momentului pentru bucureșteni. Câte tramvaie și autobuze STB vor funcționa marți, 25 ianuarie

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, vine cu vești bune pentru bucureșteni. Acesta a anunțat, la Digi24 că cel puţin 40% dintre autobuzele şi tramvaiele STB vor fi marţi dimineaţă pe traseu.

Totodată, el a adăugat că speră ca întreaga grevă să ia sfârșit cât mai repede, astfel încât activitatea de transport să revină la normalitate.

„Dacă în seara asta avem cam 40% din autobuze şi tramvaie, o să avem mâine dimineaţă cel puţin 40% din autobuze şi tramvaie pe traseu. Eu mi-aş dori ca mâine dimineaţă această grevă să se încheie şi să avem o activitate normală de transport public”, a spus Nicuşor Dan la Digi 24.

În ceea ce privește situația șoferilor, edilul a adăugat că această „aventură” trebuie să se sfârşească. El susține că este nevoie de un cadru civilizat, astfel încât bucureștenii să nu aibă de suferit.

„Eu sper să existe decizia raţională în urma discuţiei care are loc în seara asta, astfel încât greva să se oprească începând cu mâine şi toate discuţiile care sunt absolut legitime, de natură sindicală, să se poarte într-un cadru civilizat, fără ca bucureştenii să aibă de suferit”, a mai spus edilul.

Referitor la contractul colectiv de muncă și nemulțumirile angajaților, Nicușor Dan susține că sindicaliştii nu pot cere demiterea directorului STB, şi nici invers.

Grevă STB în București. Nicușor Dan dă vestea momentului pentru bucureșteni. Câte tramvaie și autobuze STB vor funcționa marți, 25 ianuarie

Nicușor Dan, despre nemulțumirile sindicaliștilor de la STB

Totodată, el a subliniat faptul că acest lucru reprezintă una dintre faptele ”absurde ale acestei greve ilegale”, adăugând că totul a pornit de la o serie de chestiuni absolut personale referitoare la schimbarea directorului companiei.

„În contractul colectiv de muncă, cel care guvernează relaţia dintre conducerea STB şi sindicat, este un articol special care spune că nici sindicatul nu poate să ceară demiterea directorului companiei, nici conducerea companiei nu poate să ceară demiterea directorului sindical.

Deci ăsta este unul dintre faptele absurde ale acestei greve ilegale, faptul că motivul pentru care ea a fost declanşată nu a fost o serie de chestiuni legitime, care să ţină fie de salarizare, fie de condiţiile de muncă, ci a fost axat pe această chestiune absolut personală a schimbării directorului companiei”, a afirmat primarul.

În ceea ce privește rolul Primăriei București în acest context, Nicușor Dan susține că instituția pe care o conduce trebuie să dea toate asigurările oamenilor din sindicat că se schimbă modul de lucru în această societate. Pe de altă parte, edilul a mai menționat că PMB trebuie să rămână fermă în sensul că o decizie a instanţei de judecată trebuie să se aplice în România.

Grevă STB în București. Nicușor Dan dă vestea momentului pentru bucureșteni. Câte tramvaie și autobuze STB vor funcționa marți, 25 ianuarie