Ar trebui, așadar, să gătim cu ulei de măsline? Punctul de fum al uleiului de măsline a fost o sursă de îngrijorare pentru mulți experți în gătit.

Unii susțin că, deoarece uleiul de măsline are un punct de fum mai scăzut, este un candidat mai puțin potrivit pentru gătitul care necesită temperaturi mai ridicate, potrivit Gossipcop.

În plus, există temeri că încălzirea uleiului de măsline la o temperatură mai mare îi poate diminua beneficiile pentru sănătate. Mai mult, uleiul poate elibera toxine sau compuși care pot dăuna corpului.

Ce au demonstrat studiile cu privire la uleiul de măsline

În ciuda acestor îngrijorări, Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) enumeră uleiul de măsline ca un produs recomandat pentru prăjire. USDA listează punctul de fum al uleiului de măsline, sau punctul de ardere, la 410 ° F. USDA nu menționează toxicitatea dincolo de acest punct și nu explică exact ce se întâmplă în uleiuri pe măsură ce ating acest punct de ardere.

Un studiu Acta Scientific Nutritional Health a arătat, de asemenea, că uleiul de măsline extravirgin este cel mai stabil ulei atunci când este încălzit. Uleiul de măsline extravirgin a prezentat cea mai mare stabilitate oxidativă, eliberând cei mai puțini compuși polari, grăsimi trans și alte produse secundare.

Uleiul de măsline s-a dovedit a fi o alegere excelentă pentru gătit chiar și cu un punct de fum scăzut până la moderat, după cum spun recomandările USDA pentru uleiurile de prăjit.