Cabinetului si-a dat girul pentru stergerea datoriilor, pe spranceana. Un numar limitat de firme, din subordinea ministerelor conduse de Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu, scapa astfel de toate restantele la plata catre asigurarile sociale, sanatate si buget. Cine sunt fericitele beneficiare? Ele se vor decide in birourile de la Ministerul Economiei si Ministerul Transporturilor, in functie de criterii ramase, inca, necunoscute.

Ceea ce este de neconceput nu este ideea in sine, ci lipsa totala de transparenta in legatura cu motivele, criteriile si numele firmelor. Chiar si alegerea firmelor subordonate celor doua ministere ca unice beneficiare este suspecta. Daca maine Adrian Nastase ar fi decis ca nu exista nici o alta varianta pentru economia Romaniei decat uitarea tuturor darilor neplatite, daca, in consecinta, toate firmele ar fi luat-o de la capat curate si uscate, poate ca ar fi fost de inteles. Oricum, cele peste doua miliarde de dolari acumulate ca restante la diverse bugete nu au mari sanse de a fi recuperate vreodata. Dar sa decretezi, peste noapte, ca numai un cerc restrans de norocosi va beneficia de o astfel de masura este impotriva oricarei notiuni de concurenta si de economie libera.

Pe de o parte, care va sa zica, ministrul Ionel Blanculescu arata firmelor pisica in ceea ce priveste datoriile catre stat, iar pe de alta parte, cei alesi sunt peste noapte curatati si scapati de probleme. Cu alte cuvinte, cu morcovul intr-o mana si cu biciul in cealalta, Guvernul a ales un mod extrem de original de a instala disciplina in economie. Asa a ajuns Mihai Tanasescu, ministrul finantelor, sa anunte ca nu ies socotelile pentru buget – peste 200 de milioane de dolari au iesit cu minus la incasari. Marele noroc de data aceasta a fost ca au crescut neasteptat importurile, ceea ce a adus mai multe taxe vamale si mai multa TVA la buget. In plus, Romania s-a putut imprumuta ieftin din exterior, deci Ministerul Finantelor a jucat cum a vrut dobanzile la imprumuturile de la bancile romanesti, ceea ce inseamna ca a platit mai putini bani cu titlu de dobanda. Asa i-au iesit, pe total, bani in plus de impartit pentru agricultura si sanatate. Culmea este ca nu mai pare pentru nimeni o problema faptul ca notiunea de disciplina financiara a disparut din mintile unor directori de firme. Aro, Roman si Siderurgica primesc imprumuturi pentru plata energiei, genul de imprumut care este din capul locului neperformant, adica nu va mai fi achitat niciodata. Teoretic, astfel de favoruri se fac firmelor pe cale de privatizare si, ca atare, chiar au aparut investitori surpriza pentru Aro si Roman, exact atunci cand se pregatea respectivul imprumut.

Electrica, societatea de distributie a energiei, pierde bani, sistemul de sanatate se scufunda, asigurarile sociale sufoca angajati si angajatori, in aceeasi masura, iar Guvernul pare a fi singurul care nu pricepe ca ceva este gresit in filozofia acestui sistem din care se scurg bani cu lopata si in care nu intra decat a zecea parte din ceea ce ar trebui. Un calcul de bun-simt arata 90% din probleme s-ar rezolva doar daca, de acum incolo, cabinetul Nastase ar inventa o schema prin care datoriile sa fie platite, in loc sa incerce sa gaseasca mijloace de a uita de ele.