Atragerea de fonduri pentru dezvoltarea activitatii productive, prin emisiuni primare de actiuni, nu reprezinta o practica curenta pentru agentii economici romini. Cu toate acestea, MJ Maillis Rominia a decis sa atraga aproape 40 miliarde de lei prin aceasta metoda, iainte de a se cota la BVB. infiintata i 1994 sub numele de Balkan Pack SRL, societatea care era initial o filiala a MJ Maillis SA din Grecia, principala activitate constind i distributia de ambalaje pe piata romineasca, se transforma din vara anului trecut i societate pe actiuni sub denumirea de MJ Maillis Rominia SA, urmind ca dupa ichiderea ofertei publice primare sa fie demarate demersurile pentru iscrierea la cota Bursei de Valori Bucuresti, categoria a doua. Grupul de firme MJ Maillis SA este i prezent unul dintre cei mai mari producatori europeni de produse de ambalat, constind din benzi de ambalat din otel si plastic, folie extensibila, folie termocontractibila si masini si utilaje de ambalat. in Europa, grupul de firme MJ Maillis are o cota de 22% din piata produselor de ambalat standard si este al doilea mare producator si distribuitor. in Orientul Mijlociu detine 45% din piata produselor de ambalat si este cel mai mare producator si distribuitor. Pe ansamblul pietei europene, MJ Maillis detine o cota de piata de 11%. Cifra de afaceri pe ansamblul grupului a fost, i 1999, de 103,4 milioane USD, iar profitul brut s-a ridicat la 17,5 milioane USD. MJ Maillis este listata la Bursa de Valori din Atena din 1994 si are o valoare de piata de 864 milioane USD.
MJ Maillis Rominia are un capital social de 43,465 miliarde lei, 98% din actiuni fiind detinute de grupul-mama, restul fiind impartit de alti patru mici actionari. in conditiile i care oferta publica primara de vinzare se va subscrie i totalitate, valoarea actiunilor nou-emise si vindute prin oferta publica va reprezenta 20% din capitalul social al emitentului. Fondurile estimate pentru a fi obtinute i urma ofertei publice sunt i valoare maxima de 39,12 miliarde lei. Fondurile obtinute ca urmare a ofertei publice primare de vinzare vor fi folosite pentru finantarea programului de investitii, i valoare de aproximativ 1,8 milioane de dolari, pentru extinderea capacitatii de productie, prin achizitionarea de echipamente noi pentru producerea foliei termocontractibile si de tiparire a benzilor autoadezive.
Planul de investitii va fi finantat din veniturile nete obtinute din oferta publica si imprumuturi bancare. Lucrarile de extindere au iceput ica de anul trecut si sunt programate sa fie terminate i decurs de doi ani. Instalarea noilor echipamente va duce la cresterea semnificativa a capacitatii instalate pentru folie termocontractibila, benzi autoadezive tiparite si masini si unelte de ambalat. Instalarea unui nou echipament pentru productia de folie termocontractibila va determina cresterea capacitatii instalate, astfel icit aceasta va fi de trei ori mai mare i 2001 fata de 1999, de la 1.350 tone pe an la 3.000 i 2000 si la 3.500 i 2001. MJ Maillis Rominia va detine singura unitate de productie a foliei termocontractibile a Grupului MJ Maillis i afara Greciei si se asteapta sa devina cea mai mare unitate de productie a Grupului, tinind cont de faptul ca cealalta unitate de productie – fabrica Alexandroupoli din Grecia –, este dotata cu o capacitate de productie de 2.500 tone pe an.