Oficiul de statistică din Grecia (ELSTAT) a informat marţi că în perioada cuprinsă între al doilea trimestru din 2008 şi al doilea trimestru din 2013 veniturile brute disponibile au scăzut cu 29,5%. Dacă se ia în calcul şi inflaţia cumulată în aceeaşi perioadă declinul veniturilor se apropie de 40%.

Reducerile de cheltuieli şi majorările de taxe, adoptate de autorităţile de la Atena pentru a îndeplini cererile creditorilor internaţionali, cumulate cu o rată record a şomajului de aproape 28% au condus la erodarea consumului domestic, care în Grecia este responsabil pentru aproape trei sferturi din Produsul Intern Brut, cel mai ridicat nivel din rândul celor 17 state membre ale zonei euro.

Potrivit datelor ELSTAT, compensaţia totală acordată muncitorilor a scăzut cu 34% în perioada care a trecut după cel de-al doilea trimestru din 2009. În aceeaşi perioadă, Guvernul de la Atena a tăiat beneficiile sociale cu 26%. ELSTAT a mai informat că gradul de economisire al gospodăriilor a scăzut cu 8,7% în al doilea trimestru din 2013 faţă de o scădere de 6,7% în urmă cu un an, o nouă dovadă că gospodăriile greceşti suferă de pe urma măsurilor de austeritate.

Pe baza estimărilor UE/FMI, economia Greciei ar urma să se contracte cu 4% în acest an urmând să-şi revină uşor în 2014. Conform acestor estimări, în perioada 2008-2013 PIB-ul Greciei a înregistrat un declin total de 25%, cea mai mare contracţie înregistrată de Grecia după cel de al doilea război mondial.

Sursa: Agerpres