Construcțiile haotice, fără plan, cu autorizații luate cu mită sau fără niciun fel de autorizație au făcut și evacuarea imposibilă. Oamenii susțin însă că au primit acordul autorităților de a-și construi case acolo, conform Digi24.

Specialiștii au calculat că fereastra de timp în care oamenii ar fi putut să fugă din calea flăcărilor a fost de numai 20 de minute. Dar nimeni nu a dat ordin de evacuare. Oamenii sunt revoltați: n-au tras clopotele, n-a sunat alarma, n-a venit nimeni să le spună: plecați, vine focul!

Grecia are un plan de intervenție în caz de urgență, dar nici măcar acum, după ce 85 de oameni au murit, oficialii nu știu cine trebuie să dea alarma. Pompierii spun că primarii. Primarii spun că pompierii.

Un primar povestea pentru presa elenă că, la un moment dat, un pompier le-ar fi strigat oamenilor: plecați! Dar primarul spune că nu ar fi putut să plece doar pentru că un pompier spune acest lucru.

În planul de 83 de pagini scrie că, în cazul în care două localități sunt afectate de incendiu, responsabilitatea evacuării populației cade în sarcina autorităților regionale.

Cel puţin 85 de persoane au murit în incendiile de vegetaţie din regiunea Attica, situată în jurul capitalei Greciei, Atena.  Incendiile au distrus satul Mati, situat la 30 de kilometri distanţă de Atena, o zonă populară pentru turişti, arzând zeci de case şi maşini.