‘Decizia cu privire la eliberarea primei tranşe a fost luată miercuri, iar banii ar trebui să afle la dispoziţia Greciei luni, 19 martie’, a declarat Matthias Mors, adăugând că tranşa de la FMI va fi eliberată în aceeaşi zi. ‘În mod normal durează o zi sau două după decizia board-ului FMI pentru eliberarea fondurilor, astfel că şi aceşti bani vor fi deblocaţi luni’, a adăugat Matthias Mors.

Fondul Monetar Internaţional a anunţat joi seară că a aprobat un nou plan de asistenţă cu durata de patru ani în valoare de 28 miliarde de euro pentru Grecia. Într-un scurt comunicat, FMI a informat că autorităţile de la Atena pot trage imediat o tranşă de 1,65 miliarde de euro din noua linie de credit.

Matthias Mors a mai spus că noul program include 50 de miliarde de euro pentru recapitalizarea băncilor. ‘Una din priorităţile celui de al doilea program este recapitalizarea băncilor. În primul rând depozitele băncilor au scăzut iar în al doilea rând acordul referitor la ştergerea datoriilor deţinute de creditorii bancari a lăsat găuri în bilanţurile băncilor care aveau obligaţiuni guvernamentale’, a spus Matthias Mors.

În total, Grecia va primi 172,7 miliarde de euro din partea partenerilor din zona euro şi FMI, în condiţiile în care dobânzile ridicate au blocat capacitatea Greciei de a strânge bani de pe pieţele internaţionale de obligaţiuni.
SURSA: Agerpres