'Puneţi-vă centurile de siguranţă', titra sâmbătă săptămânalul liberal Proto Thema, referindu-se la posibilul succes al stângii radicale Syriza, care ar aduce la putere pentru prima dată într-o ţară a Uniunii Europene un guvern cu o viziune pronunţată împotriva austerităţii.

Ultimele sondaje publicate vineri dădeau partidului Syriza un avans cuprins între 2,9% şi 6,7% faţă de formaţiunea Noua Democraţie a premierului conservator Antonis Samaras. Totuşi, între 10% şi 15% dintre alegători sunt încă indecişi.

La ultimul său miting electoral, liderul Syriza, Alexis Tsipras, a spus că lupta pe care o duce este 'pentru toate popoarele Europei' şi are ca obiectiv 'să pună capăt austerităţii', astfel încât să se poată evita ceea ce el a numit 'sfârşitul democraţiei'.

La rândul său, premierul Samaras a spus, şi el la ultima reuniune electorală, că speră totuşi că 'accidentul Tsipras nu se va petrece' şi a acuzat Syriza că este un partid 'care nu ştie ce este Europa, nu înţelege Europa' şi care 'va mobiliza Europa' împotriva Greciei.

În acest timp, partenerii europeni ai Greciei privesc cu preocupare ce se întâmplă în această ţară care din anul 2010 trăieşte cu ajutorul perfuziilor creditorilor internaţionali, ce s-au angajat să-i împrumute circa 240 de miliarde de euro în schimbul unei politici severe de austeritate.

De altfel, Eurogrupul se va reuni chiar luni pentru a evalua variantele de dialog cu noul guvern de la Atena. De asemenea, cancelarul german Angela Merkel a asigurat vineri că Grecia 'va continua să facă parte din istoria europeană', iar prim-ministrul italian Matteo Renzi a menţionat că 'indiferent cine va câştiga alegerile în Grecia, vom lucra cu noul premier în linişte şi respectând parcursul deja convenit. AGERPRES

Te-ar putea interesa și: