Guvernul Greciei a fixat la 75% pragul de acceptare necesar pentru a demara tranzacţia şi a avertizat că va utiliza clauze colective pentru a forţa deţinătorii de obligaţiuni guvernamentale elene să accepte schimbul dacă va primi un sprijin suficient din partea investitorilor, iar noile date arată că procentul se apropie de 90%.

La Belgrad, premierul italian Mario Monti şi-a exprimat încrederea în succesul schimbului de obligaţiuni iar preşedintele Institutului Internaţional de Finanţe, Charles Dallara, a declarat că este destul de optimist privind încheierea acordului privind restructurarea datoriei Greciei.

Creditorii privaţi ai Greciei (bănci şi fonduri de investiţii) au termen până la 8 martie, ora 20.00 GMT, să semneze acordul negociat între Grecia şi Institutul Internaţional de Finanţe. Potrivit acordului convenit luna trecută, creditorii privaţi au acceptat reducerea cu 53,5% a valorii iniţiale a obligaţiunilor greceşti pe care le deţin, peste obiectivul final care prevedea o ştergere de 50%. Pierderile reale care vor fi înregistrate în conturile creditorilor privaţi vor fi mai mari de 70%.

Reuşita operaţiunii de ştergere parţială a datoriilor Greciei depinde de răspunsul concret al băncilor, companiilor de asigurări şi fondurilor de investiţii la oferta propusă.
Sursa: Agerpres