"Acest Eurogrup nu a condus la un acord. Prelungirea memorandumului nu a fost acceptată", a declarat această sursă, potrivit căreia negocierile vor continua "în vederea unui acord reciproc benefic" pentru cele două părţi asupra viitorului finanţării, reformelor şi datoriei Greciei.

Reuniunea extraordinară a miniştrilor de finanţe din zona euro a început miercuri în jurul orei 18.30 ora României, pentru a încerca să se apropie punctele de vedere şi examina planul Atenei pentru a se finanţa pe termen scurt.

În timpul acestei reuniuni, Grecia, reprezentată de ministrul său de finanţe Ianis Varoufakis, "a susţinut eşecul memorandumurilor", acordurile încheiate începând din 2010 între Atena şi troică UE-BCE-FMI, bazate pe acordarea unui împrumut de 240 miliarde de euro în schimbul unei austerităţi drastice şi unei lungi liste de reforme structurale.

Acest program ce urmează să se încheie la sfârşitul lunii februarie este contestat de noul guvern grec, care îl face responsabil de explozia şomajului şi sărăcirea populaţiei, în ciuda unei anumite stabilizări a finanţelor ţării şi chiar dacă datoria publică continuă să atingă niveluri record, aminteşte AFP.

Potrivit sursei elene, Atena de asemenea "a pus în dezbatere" în timpul acestui Eurogrup "problema crizei umanitare şi datoriei".

Europenii vor să convingă Atena să ceară prelungirea programului actual, înainte de a examina soluţii pentru reducerea datoriei, care reprezintă peste 175% din PIB-ul grec. Decizia trebuie luată nu mai târziu de 16 februarie, la o nouă reuniune a zonei euro, deoarece mai multe parlamente trebuie apoi să-şi dea aprobarea.

Guvernul lui Alexis Tsipras refuză orice prelungire a programului actual şi propune un plan alternativ de finanţare şi reforme.