'Pare o victorie istorică' şi este 'un mesaj care nu îi vizează numai pe greci, ci întreaga Europă, şi aduce o uşurare', a declarat, la postul de televiziune Mega, Skourletis, după publicarea exit-poll-ului.

Victoria a fost salutată de o explozie de bucurie la sediul Syriza, în centrul Atenei.

Syriza, partidul stângii radicale anti-austeritate, a devansat cu peste opt puncte procentuale partidul de dreapta aflat la putere la alegerile legislative anticipate de duminică din Grecia, conform unui exit-poll comun realizat de mai multe institute de sondare a opiniei publice.

Diferenţa ar fi de 8,5 până la 16,5 puncte procentuale, cu mult peste ultimele sondaje, la acest scrutin crucial pentru Grecia şi pentru UE.

Partidul lui Alexis Tsipras, care vrea o renegociere a datoriei imense a Greciei, de 175% din PIB, şi renunţarea la măsurile de austeritate, ar fi obţinut între 35,5% şi 39,5%, în timp ce Noua Democraţie, formaţiunea premierului Antonis Samars, este creditată cu 23-27%. Syriza ar obţine astfel între 145 şi 158 de locuri în Parlament, 151 reprezentând majoritatea absolută.

Dacă datele de la exit-poll se vor confirma, Alexis Tsipras, în vârstă de 40 de ani, ar urma să devină cel mai tânăr premier al ţării din ultimii 150 de ani.AGERPRES

Te-ar putea interesa și: