Grecia şi partenerii din zona euro sunt implicaţii în negocieri dificile cu privire la solicitările formulate de noul guvern gerc condus de Alexis Tsipras referitoare la încheierea politicilor de austeritate şi renegocierea datoriei Greciei. Purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Gabriel Sakellaridis, a reiterat că autorităţile de la Atena nu sunt dispuse să accepte un program de sprijin din partea zonei euro dacă va avea acelaşi condiţii stringente precum cele din trecut. 'Guvernul grec este decis să îşi respectele angajamentele luate faţă de public şi să nu mai continue cu un program care are caracteristicile programelor precedentelor guverne' a declarat Gabriel Sakellaridis pentru postul de televiziune Greek TV.

Purtătorul de cuvânt a informat că Grecia a ajuns la un acord cu partenerii europenii cu privire la necesitatea unui 'plan naţional de reformă' pentru a răspunde provocărilor cu care se confruntă economia greacă de mai multe decenii, adăugând însă că noul guvern de la Atena nu va intra în conflict cu populaţia din cauza unor ordine venite de peste hotare. Sakellaridis a mai spus că guvernul de la Atena va găsi o modalitate pentru ca sistemul bancar din Grecia să lucreze în interesele creşterii economice. 'Suntem în contact cu sectorul bancar. Acţiunile guvernului grec vor avea ca obiectiv stabilitatea sistemului financiar' a declarat Sakellaridis.

Anterior, preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a declarat vineri că este foarte pesimist cu privire la şansele ca la reuniunea de luni a miniştrilor de Finanţe din zona euro să se ajungă la un acord final cu privire la datoria Greciei. (Sursa: Agerpres)