'Nu avem capacitatea de a tipări drahme', a declarat Yanis Varoufakis pentru postul public de radio australian ABC. Potrivit lui Varoufakis, în 2000, cu un an înainte ca Grecia să adere la zona euro, 'una din măsurile pe care a trebuit să le luăm a fost să ne debarasăm de toate matriţele', în conformitate cu principiul de bază a blocului potrivit căruia 'uniunea monetară este ireversibilă'. 'Ne-am distrus matriţele, nu mai avem matriţe cu care să putem tipări drahme', a spus Varoufakis.

În ultimele luni tensiunile dintre autorităţile de la Atena şi creditorii internaţionali au crescut astfel că la finele săptămânii trecute premierul Alexis Tsipras a anunţat organizarea unui referendum având ca temă ultima ofertă de acord făcută Greciei de către creditorii săi.

Tot în interviul acordat ABC, Yanis Varoufakis a declarat că guvernul de la Atena ar putea demisiona în caz că majoritatea grecilor va vota la referendumul de duminică în favoarea propunerii de acord a creditorilor ţării.

Atena a trimis, marţi, creditorilor o propunere oficială de ultim moment pentru ajutor internaţional, dar aceasta nu a fost suficientă, Grecia devenind astfel prima ţară dezvoltată care a intrat oficial în incapacitate de plată faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI). AGERPRES