"Grecia se află într-un moment crucial (…) Dilema o reprezintă menţinerea ţării în zona euro, nu pentru că sunt unii care vor să ne facă să ieşim, ci pentru că nu vom fi capabili să ne respectăm angajamentele care ne garantează menţinerea în zona euro", a avertizat Sahinidis.
După ce a participat luni seară la o reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro, desfăşurată la Bruxelles, Sahinidis a subliniat că menţinerea ţării în Uniunea monetară "constituie punctul crucial şi determinant al viitoarelor alegeri".
Ministru de finanţe cu începere din luna martie, după ce predecesorul său, Evangélos Vénizélos, a fost ales la conducerea partidului socialist PASOK, Sahinidis a deplâns eşecul formării unui guvern de coaliţie după nouă zile de negocieri, ‘în pofida eforturilor depuse de Vénizélos.
Ca urmare a incapacităţii liderilor principalelor partide intrate în parlament în urma scrutinului de la 6 mai de a forma un guvern de coaliţie, miercuri vor fi anunţate alegeri anticipate, la finalul întâlnirii ce va avea loc între preşedintele grec, Karolos Papoulias, şi responsabilii politici.
Sahinidis a subliniat că, "nici juridic, nici politic, nu este posibil să iasă ţara din zona euro".
"Toţi cei care pretind că ţara trebuie să iasă din zona euro se hazardează, fiindcă dacă o ţară din zona euro este exclusă în mod violent din această uniune, pieţele vor crede că şi alte ţări o vor urma, ceea ce ar aduce un prejudiciu important zonei euro", a avertizat el.
Lagarde menţionează posibilitatea unei "ieşiri ordonate" a Greciei din zona euro
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a menţionat marţi, la Paris, posibilitatea unei "ieşiri ordonate" a Greciei din zona euro, într-un interviu pentru canalul de televiziune France 24.
Dacă nu se respectă angajamentele, trebuie să se facă revizuirile cuvenite, iar "aceasta înseamnă fie finanţări suplimentare şi timp suplimentar, fie mecanisme de ieşire, care ar trebui să fie o ieşire ordonată în acest caz", a declarat Christine Lagarde.
"Este ceva ce ar fi extraordinar de costisitor şi care ar prezenta mari riscuri, dar aceasta face parte din opţiunile pe care suntem obligaţi să le privim din punct de vedere tehnic", a adăugat oficialul FMI.
Liderul socialist grec Evangelos Venizelos a anunţat marţi că Grecia trebuie să se întoarcă la urne pentru alegeri legislative, din cauza lipsei de acord între liderii politici cu privire la un guvern de coaliţie după scrutinul din 6 mai.
Christine Lagarde şi-a exprimat totodată speranţa că va fi găsită "o soluţie de compromis".
Sursa: Agerpres