Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Banca Centrală Europeană (BCE) au acordat o săptămână coaliţiei premierului grec Antonis Samaras pentru a finaliza setul de noi măsuri de austeritate, care ar duce la deblocare creditelor de la UE şi FMI de 31,5 miliarde de euro, în prezent îngheţate.

Aceste fonduri, parte a programului de asistenţă internaţională însumând 130 de miliarde de euro pentru Atena, au fost suspendate în luna mai, atunci când reformele iniţiate de guvernul elen s-au blocat pe fondul disputelor politice.

Socialiştii i-au solicitat premierului conservator Antonis Samaras să obţină o prelungire de doi ani, până în 2016, a perioadei în care se vor aplica măsurile de austeritate, ceea ce ar uşura povara fiscală suportată de economia greacă. "Aplicarea măsurilor până în 2016 în loc de 2014 este extrem de importantă. Extinderea măsurilor pe patru ani le va face mai uşoare”, a explicat liderul socialist Evangelos Venizelos, fost ministru al finanţelor.

După mai multe săptămâni de negocieri, cele trei partide ale coaliţiei guvernamentale din Grecia au ajuns, vineri, la un acord privind ”principalele puncte” ale noilor măsuri de austeritate cerute de către creditorii internaţionali ai ţării – UE, FMI şi BCE.
Sursa: Agerpres