Agenţia naţională de statistică Elstat a anunţat că în 2017 Produsul Intern Brut al Greciei a înregistrat un avans de 1,4% comparativ cu 2016, mai puţin decât creştere de 1,6% preconizată de Ministerul de Finanţe. 

În ultimul deceniu, economia Greciei a mai reuşit o creştere anuală doar în 2014, cu un avans de 0,7%, însă această relansare a fost subminată de o criză politică astfel că autorităţile de la Atena au fost nevoite să încheie un al treilea acord de asistenţă cu creditorii internaţionali. 

Datele oficiale publicate luni de Elstat mai arată că economia grecească a încetinit semnificativ în ultimul trimestru al anului trecut, când PIB a înregistrat o creştere de 0,1% comparativ cu trimestrul al treilea, după un avans de 0,4% în trimestrul precedent. 

Grecia a intrat într-o criză financiară severă în 2010 şi între timp a fost nevoită să solicite trei programe de asistenţă internaţională. Ultimul astfel de program ar urma să se încheie în luna august, după care autorităţile de la Atena se aşteaptă ca Grecia să fie în măsură să se finanţeze singură de pe pieţele financiare. Cele trei programe de asistenţă au fost însoţite de măsuri dure de austeritate, în timp ce venitul mediu al grecilor a scăzut cu aproape un sfert. 

În ultimul deceniu Produsul Intern Brut al Greciei a scăzut de la 354 miliarde de dolari în 2008, la 194 miliarde de dolari în 2016. 

AGERPRES