Datele publicate de Banca Centrală a Greciei (BoG) arată că în perioada 2009 – 2016 numărul cetăţenilor din afara Uniunii Europene care locuiau în Grecia a scăzut cu 153.143, ceea ce a dus la o reducere a depozitelor în băncile elene cu cel puţin 40 de miliarde de euro. 

La mijlocul lui 2008, depozitele rezidenţilor cu paşaport din afara Uniunii Europene au urcat cu 23%, la 205 miliarde de euro, bani depozitaţi atunci în sistemul local de creditare. 

Acum, depozitele rezidenţilor cu paşaport din afara Uniunii Europene au urcat cu doar 6%, astfel încât nivelul depozitelor s-a redus de la 47 de miliarde de euro la aproape şapte miliarde de euro. 

În ultimul timp au fost stopate retragerilor din depozitele bancare, după reuniunea din 16 iunie a miniştrilor de Finanţe din zona euro, care au examinat progresele realizate de autorităţile de la Atena şi au discutat măsuri de reducere a datoriei publice a Greciei. Jeroen Dijselbloem, preşedintele Eurogrupului, a anunţat deblocarea unei tranşe de 8,5 miliarde de euro (9,5 miliarde de dolari) de care Grecia are nevoie pentru a putea rambursa datoriile care ajung la scadenţă în această vară. 

Cele patru mari bănci greceşti – National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România. 

AGERPRES