De asemenea, agenţia a îmbunătăţit şi ratingul Greciei pentru datoriile pe termen scurt în valută până la ‘B’ de la ‘C’ iar plafonul de ţară a fost confirmat la ‘AAA’. Fitch a mai informat că a atribuit un rating ‘B minus’ noilor bonduri emise de guvernul grec ca urmare acordul convenit cu creditorii privaţi vizând schimbul de obligaţiuni.

Agenţia subliniază că toate aceste acţiuni vin după ce autorităţile elene au confirmat că au finalizat schimbul unor obligaţiuni în valoare de 177 miliarde de euro.

‘Fitch consideră că schimbul de obligaţiuni şi pierderile asumate de deţinătorii de obligaţiuni au îmbunătăţit semnificativ serviciul datoriei externe şi au redus riscul apariţiei pe termen scurt a unor dificultăţi de rambursare pentru noile obligaţiuni greceşti. Cu toate acestea agenţia consideră că există în continuare riscuri semnificative de default având în vedere gradul mare de îndatorare şi provocările economice cu care se confruntă Grecia’, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare.

Schimbul obligaţiunilor emise în conformitate cu legislaţia elenă şi deţinute de creditorii privaţi a fost încheiat luni după-amiază, marcând sfârşitul primei etape a procesului de restructurare a datoriei suverane a Greciei. Operaţiunea, cu caracter pur tehnic, a constat în înlocuirea vechilor titluri cu unele noi în sistemele informatice.

Pentru obligaţiuni vechi de 100 de euro, investitorii primesc noi noi titluri elene de 31,5 euro şi obligaţiuni în valoare de 15 euro ale Fondului European de Stabilitate Financiară, cu maturitate în doi ani. Investitorii pierd astfel 53,5% din valoarea nominală a bondurilor.

Tot acest amplu proces de restructurare vizează reducerea datoriei totale a Greciei până la 120,5% din PIB în 2020 de la 160% din PIB în prezent.

Sursa: Agerpres