De asemenea oficialii europeni au anunţat că eliberarea noii tranşe din împrumutul de 110 miliarde de euro acordat Greciei de UE şi FMI să fie realizată până în jumătatea lunii iulie. Grecia a anunţat că are nevoie de aceşti bani pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Dar păstrând presiunea asupra Atenei, unde creşte opoziţia faţă de noi măsuri de austeritate, miniştrii de Finanţe din ţările zonei euro au insistat că acordarea următoarei tranşe va depinde de adoptarea de către Parlamentul Greciei a legislaţiei privind reformele fiscale şi vânzarea activelor de stat.

‘Pentru a plăti următoarea tranşă, trebuie să ne asigurăm că Parlamentul Greciei va aproba votul de încredere şi va sprijini programul, astfel încât decizia va fi luată la începutul lunii iulie’, a declarat ministrul belgian de Finanţe, Didier Reynders.

La încheierea reuniunii de la Luxemburg, miniştrii de Finanţe din ţările zonei euro au anunţat că vor adopta un al doilea pachet de asistenţă financiară pentru Grecia, care nu a reuşit să-şi îndeplinească obiectivul de reducere a datoriei stabili la acordarea primului împrumut.

Noul plan, care va fi prezentat la începutul lunii iulie, va include mai multe împrumuturi oficiale şi, pentru prima dată, o contribuţie din partea investitorilor privaţi, care sunt aşteptaţi să-şi menţină expunerea la Grecia prin achiziţionarea voluntară de noi obligaţiuni, în condiţiile în care cele existente sunt la scadenţă.

Comunicatul nu oferă detalii privind valoarea noului împrumut sau a contribuţiei sectorului privat, care este descrisă ca fiind ‘substanţială’.

Surse oficiale europene au declarat pentru Reuters că prin noul plan Grecia va primi finanţare în 2014 în valoare de aproximativ 120 miliarde de euro: 60 miliarde de euro noi împrumuturi oficiale, 30 miliarde de euro de la sectorul privat şi 30 miliarde de euro din privatizări.
SURSA: Agerpres