'Grecia a cerut prelungirea programului de asistenţă financiară. Cererea va fi limitată la o extindere de două luni, vom discuta săptămâna viitoare în Parlamentul Germaniei şi sperăm să ajungem la un acord. Dacă alte state membre sunt de acord, vom obţine o prelungire. Apoi o linie de credit ar putea fi disponibilă pentru Grecia la sfârşitul lunii februarie dar în prezent Atena nu are nevoie de fonduri suplimentare', le-a declarat jurnaliştilor Schaeuble după întâlnirea Eurogrupului.

Luni seara, miniştrii de Finanţe din zona euro au anunţat că ar fi dispuşi să prelungească, pentru două luni, programul de asistenţă convenit cu Grecia, care conform calendarului iniţial va expira la data de 31 decembrie 2014. Atât Grecia, cât şi creditorii internaţionali vor ca actualul program de asistenţă să fie urmat de o linie de credit preventivă, în cazul în care apariţia unor probleme economice îi vor descuraja pe investitorii privaţi să împrumute bani Greciei.

Parlamentul Greciei a adoptat luni dimineaţa bugetul pentru 2015, fiind pentru prima dată în ultimele trei decenii când autorităţile de la Atena şi-au propus un buget echilibrat. Premierul grec Antonis Samaras vrea să pună capăt cât mai rapid programului de asistenţă convenit cu creditorii internaţionali în condiţiile în care aceştia cer Greciei să adopte măsuri suplimentare în valoare de 1,7 miliarde de euro, care ar afecta ţintele bugetare pentru anul următor, lucru respins de Atena.

Pachetul în valoare de 240 de miliarde de euro convenit de Grecia cu UE şi FMI a început în luna mai 2010 şi, în cazul programului cu UE, va expira la data de 31 decembrie 2014, în timp ce programul cu FMI va continua până în 2016.

Principalul indice al bursei de la Atena a înregistrat marţi la prânz o cădere de peste 10% după ce Guvernul i-a luat prin suprindere pe investitori prin anunţul că va organiza alegeri prezidenţiale anticipate săptămâna viitoare.

Marţi în jurul orei 11,45 GMT principalul indice al Athens Stock Exchange era în scădere cu 10,46%, până la 926,77 puncte, iar randamentul pentru obligaţiunile guvernamentale greceşti pe 10 ani a crescut cu 29 de puncte bază până la 7,63%. Acţiunile băncilor greceşti au fost cele mai afectate, titlurile National Bank of Greece înregistrând o scădere de aproximativ 15%, acţiunile Piraeus Bank erau în scădere cu 17%, iar acţiunile Attica bank erau în cădere cu 26%.AGERPRES