Lista cu reformele propuse de guvernul grec a fost trimisă miercuri după-amiază către autorităţile din zona euro şi se bazează pe lupta împotriva evaziunii ficale, potrivit Financial Times, care a obţinut acest document.
Guvernul de la Atena plănuieşte să obţină 875 de milioane de euro din auditarea transferurilor din conturi offshore şi 600 de milioane de euro din modificarea regulamentului loteriei naţionale astfel încât să-i determine pe consumatori să ceară bonuri fiscale.

"Scopul documentui este, în primul rând, deblocarea finanţării pe termen scurt, ceea ce va permite guvernului grec să-şi îndeplinească obligaţiile imediate. Grecia se consideră membru irevocabil al Uniunii Europene şi al zonei euro", se arată în document.

Grecia mai poate accesa o tranşă în valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar în sumă totală de 240 de miliarde de euro încheiat cu Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional în 2010, însă creditorii internaţionali au condiţionat acordarea acestei tranşe de adoptarea unor reforme de austeritate.

Potrivit documentului trimis către autorităţile din zona euro, guvernul de la Atena se angajează să "onoreze toate contractele şi procedurile care au început deja" în ceea ce priveşte privatizările incluse în programul iniţial de bailout. Celelalte privatizări vor fi analizate "fiecare în parte" şi ar urma să genereze 1,5 miliarde de euro la bugetul de stat, mai puţin decât prevedea acordul din 2010, şi anume 2,2 miliarde de euro.

Propunerea Greciei include însă şi măsuri împotriva austerirăţii, cum ar fi creşterea graduală a salariului minim şi introducerea "celei de-a 13-a pensii" pentru pensionarii cu venituri mici.

Grecia a trimis precedenta variantă a listei de reforme săptămâna trecută, vineri, însă autorităţile din zona euro au considerat că propunerile prezentate de guvernul de la Atena nu includ suficiente detalii. Negocierile dintre oficialii greci şi cei din zona euro s-au încheiat marţi fără succes, iar reprezentanţii creditorilor externi au cerut mai multă cooperare din partea Greciei.

Mai mulţi oficiali UE au declarat că nu se aşteaptă să încheie o nouă înţelegere cu guvernul elen înainte de 24 aprilie, când are loc următoarea întâlnire a miniştrilor de finanţe ai statelor din blocul comunitar.