Ordinul de virament pentru 459 milioane de euro a fost dat miercuri Băncii centrale a Greciei, iar plata poate fi considerată oficială începând de joi după-amiază, odată cu demararea programului la sediul FMI de la Washington, a explicat pentru FMI o sursă din apropierea tranzacţiei.

Rambursarea a fost făcută la timp, spre uşurarea creditorilor europeni, după ce o serie de oficiali eleni au sugerat săptămâna trecută că Grecia riscă să intre în incapacitate de plată. În prezent, oficialii de la Atena se străduiesc să ajungă la un acord cu creditorii internaţionali pentru prelungirea programului de asistenţă care i-ar putea permite să beneficieze de alte 7,2 miliarde de euro.

În luna mai, Grecia va avea de rambursat alte 760 milioane de euro către FMI, 320 milioane de euro sub formă de dobânzi şi să rostogolească certificate de Trezorerie în valoare de 2,8 miliarde de euro.

O reuniune a miniştrilor europeni de Finanţe este programată a avea loc în data de 24 aprilie. Ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis a avertizat că lipsa unui acord final până la finele acestei luni ar putea împinge Grecia în incapacitate de plată şi în afara zonei euro.

Poziţia financiară a Greciei rămâne precară chiar dacă miercuri Atena a strâns 1,14 miliarde de euro din vânzarea de certificate de Trezorerie cu scadenţa la şase luni. Băncile greceşti sunt dependente de finanţarea oferită de Banca Centrală Europeană însă aceasta din urmă nu mai acceptă obligaţiuni greceşti drept garanţie pentru credite.AGERPRES