Gratuit pentru toţi românii! Este oficial. Guvernul a făcut marele anunţ azi, 30 decembrie

După ședința de Guvern de joi, 30 decembrie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a venit cu un anunț la care nimeni nu se aștepta. Acesta a precizat, pe pagina sa oficială de Facebook, că a fost adoptat un act normativ care prevede branșarea gratuită la rețelele de energie electrică și gaze naturale pentru toți clienții casnici.

”Vești bune! Am adoptat Ordonanța de Urgență mult așteptată: OUG pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 precum și modificarea Legii pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie nr. 220/2008.”, se arată pe pagina de socializare a ministrului Energiei.

Ce alte modificări prevede actul normativ

Potrivit lui Virgil Popescu, actul normativ adoptat joi de către Guvern prevede următoarele măsuri:

  • Primăriile (UAT-urile) pot co-finanța extinderea rețelelor de gaze naturale.
  • Prosumatorii (200 KW) vor beneficia de compensare cantitativă, iar furnizorii de energie electrică sunt obligați să achiziționeze energia electrică, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unități de producere a energiei cu o putere instalată între 200 kW și 400 kW.
  • Branșare gratuită la rețelele de energie și gaze naturale pentru toți clienții casnici.

Ministrul Energiei mai spune că ”modificările aduse de acest act normativ vor conduce la restructurarea pieței de energie și la deschiderea acesteia, prin eliminarea pieței centralizate de energie și acordarea posibilității de a încheia contracte bilaterale de energie pe piețele organizate sau extrabursiere.”

”De asemenea, producătorii vor avea dreptul să intre pe piață în funcție de viabilitatea economică. Intrarea pe piață a unor noi participanți, cum sunt agregatorii, clienții activi sau comunitățile de energie, va crește concurența și dinamica pieței, cu impact benefic asupra prețului pentru clientul final.

Adoptarea OUG-ului a fost o prioritate, inclusiv în programul de guvernare!”, conchide ministrul Energiei, Virgil Popescu, în mesajul postat pe pagina sa de Facebook după ședința de Guvern care a avut loc joi, 30 decembrie.