Menţinerea TVA şi a cotei unice în 2009 a fost un efort pentru statul român, dar majorările taxelor ar fi „o mare greşeală”, întrucât s-ar dovedi politici prociclice, a declarat, joi, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Graţiela Iordache.

„Această criză se poate dovedi o oportunitate pentru a reforma puternic, din punct de vedere economic şi financiar, statul român şi finanţale statului român. Multe dintre cheltuielile statului român, în special cele cu pensiile şi salariile, sunt, în mod cronic, ridicate în România faţă de ce ne permitem, fiind aproape dublu, ca pondere în PIB, faţă de cât sunt în alte state ale UE. Această criză ne poate da oportunitatea de a transforma statul dintr-o frână într-un factor care să contribuie la creşterea eocnomică a României. Trebuie să învăţăm din aceste lecţii ale trecutului, pentru a evita politicile prociclice. Majorările de taxe ar fi o mare greşeleală, pentru că s-ar dovedi că sunt politici prociclice şi nu trebuie să repetăm greşelile trecutului”, a afirmat Iordache, la o conferinţă organizată de Institutul European din România şi Comisia Europeană.

Totodată, Iordache a spus că păstrarea cotelor unice s-a produs în condiţiile unor deficite ridicate şi ale unor majorări în statele din regiune.

Ea a precizat că prima reacţie a autorităţilor române la manifestarea crizei actuale a fost încheierea acordului cu instituţiile financiare internaţionale şi că, pe lângă finanţarea pe care acesta o presupune, sunt importante şi condiţionalităţile de la baza acordului, care sunt reperele oricărei strategii de dezvoltare ulterioră.

Iordache a mai ţinut să sublinieze că în România, în ciuda turbulenţelor politice, există stabilitate şi garanţii de dezvoltare economică în viitor, precum şi oportunităţi în agricultură, turism, protecţia mediului, în surse noi de energie regenerabilă.

Pe de altă parte, oficialul MFP a arătat că una dintre provocările majore cu care s-a confruntat statul a fost majorarea ratei şomajului.

„Există posibilitatea ca rata şomajului să mai crească uşor până la finele acestui an. România a ţinut şi a reuşit să ajungă la una dintre cele mai reduse rate ale şomajului din UE. Este unul dintre eforturile majore pe care le-a făcut”, a mai spus Iordache.

În ceea ce priveşte anul viitor oficialul MFP a arătat că reducerea cheltuielilor publice va fi cheia, într-o proporţie mult mai mare decât s-a reuşit până în prezent.

„Numai aşa putem crea acest spaţiu pentru investiţii, care sunt importante. Anul 2010 nu poate fi un an nici pentru reducerea taxelor, pentru că nu ne putem permite, dar nici pentru creşterea acestora, care ar reprezenta o politică prociclică”, a afirmat Iordache.

Ea mai arătat că o altă cheie pentru anul 2010 va fi asorbţia fondurilor europene.

SURSA: Mediafax

Te-ar putea interesa și: