"Ce putem reproşa este că Banca Naţională nu a ştiut că vine criza în România", a spus Gheţea, în deschiderea unei conferinţe cu tema ‘Noua ordine bancară şi relansarea economiei’.

Preşedintele ARB a dat asigurări că în acest moment sistemul bancar este stabil, dar băncile comerciale nu pot da credite, pentru că nu există în piaţă condiţii optime.

"Criticile potrivit cărora băncile stau liniştite şi creditează statul sunt nefondate", a spus acesta, pe de altă parte, arătând că băncile comerciale sunt preocupate de ceea ce se întâmplă în economie.
"Sistemul bancar se află într-o formă bună deoarece Banca Naţională a reuşit să menţină un echilibru în perioada de creştere. Este un este un adevăr care, din fericire se confirmă după o perioadă de criza, de recesiune. Nu ştim dacă revine, a revenit criza sau s-a prelungit recesiunea", a mai spus oficialul ARB.

Acesta a spus că băncile sunt în prezent foarte atente la concurenţă pentru evitarea unor probleme legate de operaţiunile curente.

"În conformitate cu informaţiile pe care le deţinem atât de la BNR cât şi de la băncile comerciale, băncile se urmăresc unele pe altele. Fiecare bancă ştie ce fac celelalte bănci. Operaţiunile între bănci sunt negarantate. Totul este pe încredere. Iar operaţiunile sunt de dimensiuni foarte mari. Se plasează zeci, câte odată sute de milioane de euro între bănci. Ne urmărim activitatea pentru a şti cât de bune sunt băncile respective. Vorbim în cunoştinţă de cauză", a mai spus Gheţea.
Sursa: Agerpres