Istoricul și scriitorul Alex Mihai Stoenescu a vorbit recent despre căderea lui Nicolae Ceaușescu. În primul rând, acesta a analizat așa zisa „Scrisoare a celor șase”, care a fost citită înainte de 1989 la Radio Europa Liberă.

Au ieșit la iveală noi informații despre căderea lui Nicolae Ceaușescu

Scrisoarea conținea șase nume din Partidul Comunist Român care îi atrăgeau atenția dictatorului că nu este bine ce se întâmplă în România. Istoricul a explicat cum a fost concepută aceasta și de a pornit, de fapt, directa, înlăturării lui Ceaușescu.

Potrivit specialistului, inițiatorul a fost Gheorghe Apostol. Acesta a avut o întâlnire cu un reprezentant al Ambasadei Sovietice undeva pe lângă Grădina Zoologică. Potrivit istoricului, întâlnirea a fost înregistrată de Securitate.

„Inițiatorul unei astfel de acțiuni, a unei scrisori a fost Gheorghe Apostol. Acesta a avut o întâlnire cu un reprezentant al Ambasadei Sovietice undeva pe lângă Grădina Zoologică, întâlnire care a fost înregistrată de Securitate”, a relatat Alex Mihai Stoenescu, conform Antena 3.

Cu această ocazie, spune istoricul, Gheorghe Apostol a primit instrucțiuni ca membri de partid, foștii legaliști, foști membri de vârf ai partidului să inițieze un protest împotriva regimului.

Alex Mihai Stoenescu spune că Apostol a încercat să încropească un text foarte slab. Din acest motiv, l-a contactat pe Silviu Brucan care a spus că trebuie scris ceva mult mai serios. Textul ar fi trebuit să atingă cadrele partidului ca acestea să reacționeze.

„Cu această ocazie Apostol a primit instrucțiuni ca membri de partid, foștii legaliști, foști membri de vârf ai partidului să inițieze un protest împotriva lui Ceaușescu și al regimului Ceaușescu. Apostol a încercat să încropească un text foarte slab, l-a contactat pe Silviu Brucan care a spus că trebuie scris ceva mult mai serios care să atingă cadrele partidului ca acestea să reacționeze”, a mai spus istoricul.

Silviu Brucan a lăsat acest document în SUA

Conform sursei menționate, Silviu Brucan a lăsat acest document în SUA. S-a întâmplat după ce Nicolae Ceaușescu îi dăduse voie să plece, pentru a face o operație.

Scopul scrisorii în SUA a fost, de fapt, pentru a fi citită la Radio Europa Liberă în momentul în care Silviu Brucan dădea semnalul de la București că trebuie dată publicității.

Ulterior, după întoarcerea lui Silviu Brucan din SUA, acesta s-a întâlnit la Moscova cu Mihail Gorbaciov. Cei doi au avut o discuție ce includea înlăturarea lui Nicolae Ceaușescu de la putere.

Acest lucru era necesar pentru ca planul Perestroika să poată fi pus în acțiune în România, scrie sursa menționată. Discuția a atins câteva puncte esențiale. Primul punct ținea de înlăturarea lui Ceaușescu. Al doilea viza venirea la putere a lui Ion Iliescu.

„Discuția a atins câteva puncte esențiale pentru înțelegerea evenimentelor. Primul a fost că se așteaptă o soluție politică pentru a-l înlătura pe Nicolae Ceaușescu. Al doilea a fost ca liderul care să îl succeadă pe Nicolae Ceaușescu să fie Ion Iliescu. Al treilea punct a fost ce se întâmplă dacă conducerea partidului nu reacționează”, a mai spus Alex Mihai Stoenescu.

Mai apoi, după ce Silviu Brucan s-a întors din URSS, acesta a dat semnalul ca scrisoarea respectivă să fie dată publicității la Radio Europa Liberă.