Compania americană Google, care deţine celebrul motor de căutare online, a pus capăt operaţiunilor din China. Astfel, domeniul google.cn este redirecţionat automat către google.com.hk, motorul de căutare Google din Hong Kong.

Unul dintre cele mai importante motive pentru care compania americană a luat această decizie este cenzura impusă de guvernul comunist de la Beijing.

Acuzaţii reciproce

În timp ce Google acuză guvernul de la Beijing că atentează la libertatea utilizatorului de internet, presa chineză acuză Google că are relaţii cu serviciile de informaţii americane şi ca nu este nimic altceva decât un un instrument politic al Statelor Unite.

„Anumiţi utilizatori de Internet care preferă Google nu sunt la curent cu faptul că, din cauza legăturilor strânse dintre Google şi serviciile americane de informaţii, istoricul căutărilor lor pe Internet este păstrat şi va fi folosit de agenţiile americane de informaţii”, a scris China Nouă.

Google are 36% din piaţa de căutări online, iar motorul de căutare local, Baidu 58%, conform firmei de cercetare Analysys International.

Google joacă un joc periculos

Redirecţionând căutările utilizatorilor chinezi către portalul din Hong Kong, care nu este supus cenzurii, Google se joacă periculos cu oficialii de la Beijing, spun analiştii.

Astfel, Google se expune unor riscuri pe care încă nu le cunoaşte. În acest moment, guvernul chinez ar putea bloca în mod complet serviciile Google.