Comisia Europeana a deschis în 2010 o anchetă pentru a vedea dacă Google abuzează de poziţia dominantă pe care o deţine pe piaţa motoarelor de căutare din Europa şi îşi promovează abuziv serviciul de shopping în rezultatele căutării.

Conform concluziilor finale ale analizei Comisiei Europene, Google abuzează de dominaţia sa în domeniul motoarelor de căutare şi ajustează algoritmul de oferire a rezultatelor pentru câştiga bani, practicile gigantului online au afectat concurenţa.

După ce în ultimii ani CE a cerut companiei să facă anumite compromisuri în afisarea rezultatelor şi după trei tentative eşuate de a se ajunge la o întelegere, schimbarile propuse de Google nu au fost multumiţoare şi este foarte posibil ca oficialii CE să nu mai acorde şi o altă sansă gigantului online.

Conform unor surse apropiate investigaţiei, oficialii CE urmează să facă anunţul nu mai târziu de luna iunie.

Comisia Europeană poate amenda companiile cu până la 10 percente din vânzările anuale, iar în cazul Google amenda maximă poate fi de mai mult de 6 miliarde de euro.

Daca Google va primi o amenda de 3 miliarde euro va fi cea mai mare amendă anitrust dată de Comisia Europeană.

Fostul record în domeniu a fost deținut de Intel, care a fost nevoită să plătească aproximativ 1,1 miliarde, în anul 2009.

Sursa: stiritvr.ro