Banca Goldman Sachs a redus în ianuarie estimarea privind preţul petrolului Brent pentru acest trimestru, de la 80 dolari/baril la 42 de dolari/baril.

Preşedintele Goldman Sachs, Gary Cohn a estimat într-un interviu pentru CNBC că preţul petrolului ar putea coborî până la 30 dolari/baril, însă nu a oferit un interval de timp pentru această prognoză, relatează Bloomberg.

Pe de altă parte, secretarul general al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol, Abdalla El-Badri, a avertizat producătorii asupra pericolului ca preţul petrolului să urce peste 200 dolari/baril dacă sunt sistate investiţiile în producţie.

"Dacă nu investiţi în petrol şi gaze, preţul va urca peste 200 de dolari", a declarat Abdalla El-Badri. Nici şeful OPEC nu a precizat când s-ar putea întâmpla acest lucru.

Preţul petrolului WTI Crude a crescut cu până la 2,7% în urma comentariilor lui El-Badri, însă a revenit pe scădere la scurt timp şi a încheiat şedinţa la 45,15 dolari/baril, cel mai redus nivel din martie 2009.

Marţi, în jurul orei 15:30 ora României, petrolul WTI se tranzacţiona pe bursa electronică de la New York la 45,28 dolari/baril. Pe piaţa din Londra, petrolul Brent se tranzacţiona la 48,46 dolari/baril, în urcare cu 0,6% faţă de închiderea de luni.

Cotaţiile petrolului au scăzut anul trecut cu aproape 50%, după ce OPEC a refuzat să-şi reducă producţia de petrol, în contextul unui surplus de petrol la nivel mondial datorat, printre altele, creşterii producţiei de petrol de şist din SUA.

Te-ar putea interesa și: