Cel mai mare producator auto din SUA, General Motors, a cerut ajutorul financiar Trezoreriei Statelor Unite pentru a putea finaliza fuziunea cu Chrysler, controlata in proportie de 80% de fondul de investitii Cerberus Capital Management. Conform unor surse apropiate situatiei, GM a cerut un ajutor de aproximativ 10 miliarde de dolari.

Un eventual imprumut ar putea redresa pe termen scurt situatia financiara a GM, aflata intr-o perioada foarte dificila, si ar ajuta la finalizarea fuziunii cu producatorul Chrysler. Aceasta ar putea avea loc in cateva luni, sunt de parere analsitii de pe piata. Acestia mai precizeaza ca anul acesta piata din SUA ar putea ajunge la un nivel la fel de scazut precum cel din 1993, pe fondul crizei creditelor si a scaderii accentuate a cererii.

O fuziune intre GM si Chrysler ar insemna un avantaj pentru cele doua companii care sunt puternic afectate de criza financiara actuala, inregistrand vanzari scazute.

Discutiile dintre cei doi mari producatori auto au inceput in urma cu mai mult de o luna, iar pe tema acestui subiect au fost facute numeroase speculatii, printre care si faptul ca Renault, constructorul francez de autovehicule ar fi interesat de preluarea Chrysler.

Negocierile dintre cele doua parti ar putea sa fie finalizate inainte de alegerile prezidentiale din SUA, care au loc la 4 noiembrie. Cerberus Capital Management, care a cumparat, in august 2007, o participatie de 80,1% de la Chrysler in cadrul Daimler AG, pentru 7,2 miliarde dolari, se arata interesat sa incheie in cel mai scurt timp fuziunea, pana cand situatia financiara a celor doi constructori nu se va degrada semnificativ.

Chrysler a anuntat, de asemenea, ca intentioneaza sa reduca cu 25% numarul de angajati, din cauza accentuarii declinului pietei auto din SUA.

Sursa: Bloomberg