Constructorul american de automobile General Motors (GM), care a fost lider al pieţei auto mondiale timp de 77 de ani, a ieşit, vineri, din faliment. Statul american controlează acum 60,8% din noua companie.

Reprezentanţii General Motors au anunţat, vineri, ieşirea din faliment a companiei după 40 de zile, cât s-a aflat sub protecţia legii.

„Noua companie General Motors va fi mai puternică, mai atentă la nevoile clienţilor şi va returna împrumuturile contractate în timp record” a declarat Fritz Henderson, directorul general.

Constructorul auto american a ieşit din faliment cu datorii de 48,4 miliarde de dolari, după ce a intrat în insolvenţă la 1 iunie, cu pasive în valoare de 172,8 miliarde de dolari. Conducerea GM intenţionează să restituie împrumuturile contractate până în 2015 şi să listeze compania pe piaţa de capital în 2010.

450 de directori concediaţi

Planurile noi companii prevăd, de asemenea, concedierea a 450 de directori, adică 35% din întreaga conducere a companiei şi renunţarea la poziţia de director pentru America de Nord. Atribuţiile pentru această regiune vor fi asumate de Fritz Henderson, directorul general.

Se schimbă şi logo-ul

Noua companie GM, în care statul american controlează 60,8%, executivul canadian 11,7%, sindicatului UAW al angajaţilor 17,5%, iar  creditorii 10%, are în plan şi o schimbare de logo. Noua sigla GM îşi va schimba fundalul din culoarea albastră în culoarea verde, marcând astfel trecerea la o nouă gama de vehicule, mult mai eficiente din punct de vedere al consumului şi al emisiilor.