Potrivit unui comunicat al DNA, George Becali este acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, iar Victor Babiuc, fost ministru al Apărării Naţionale în perioada decembrie 1997 – 2000, de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi luare de mită.

În acelaşi dosar, au mai fost deferiţi justiţiei Dumitru Cioflină, fost secretar de stat în MApN şi fost şef al Marelui Stat Major General, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată, şi Ioana Cristina Anca Babiuc, fiica fostului ministru, pentru complicitate la luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada 1996 – 1999, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roşia), MApN a efectuat două schimburi de terenuri cu inculpatul Becali, suprafaţa totală cedată acestuia în urma celor două schimburi fiind de 28,89 ha teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinţă prejudicierea statului român cu suma totală de aproximativ 900.000 USD.

‘Astfel, inculpaţii Dumitru Cioflină şi Victor Babiuc, uzând de prerogativele funcţiilor de conducere pe care le deţineau în cadrul acestui minister, au aprobat schimburile de terenuri dintre MApN şi George Becali cu încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează proprietatea publică şi circulaţia juridică a terenurilor, în defavoarea statului. Cei doi inculpaţi au făcut demersuri pentru grăbirea finalizării schimbului, în condiţiile în care instituţii ale statului şi funcţionari din cadrul MApN implicaţi atrăgeau atenţia cu privire la diferenţa de valoare dintre terenurile ce fac obiectul schimbului şi lipsa utilităţii terenului de la Ştefăneştii de Jos pentru minister. Pentru a da o aparenţă de legitimitate acestor schimburi, cei doi inculpaţi au inclus în Planul de apărare al ţării pentru perioada 1997-2000 construirea unui punct de comandă nou la Ştefăneştii de Jos’, se arată în comunicat.

DNA precizează că, în concret, în perioada 1995-1997, inculpatul Cioflină, în calitate de secretar de stat şi şef al Marelui Stat Major General, a exercitat în mod abuziv atribuţiile stabilite prin lege în sarcina ministrului, dispunând prin ordin verbal persoanelor din subordine să efectueze demersuri pentru identificarea unui teren în localitatea Ştefăneşti, judeţul Ilfov, în vederea unui schimb cu MApN şi să facă demersurile pentru realizarea schimbului.

‘Pentru a motiva realizarea schimbului, Dumitru Cioflină a stabilit necesitatea unui obiectiv militar nou la Ştefăneşti fără avizul Statului Major General – singurul abilitat prin Legea de organizare şi funcţionare a CSAT să stabilească obiectivele necesare pentru nevoile operative ale forţelor sistemului naţional de apărare. Dumitru Cioflină a aprobat schimbul de terenuri cu inculpatul George Becali fără informarea şi fără acordul ministrului, în condiţii dezavantajoase pentru minister din punct de vedere valoric şi fără ca obiectivul de la Ştefăneşti să fie prevăzut în proiectul Programului de pregătire operativă a teritoriului pentru apărare pentru perioada 1997-2000’, susţin anchetatorii.

Sursa citată menţionează că, la data de 5 octombrie 1998, a fost încheiat un contract de schimb imobiliar între Ministerul Apărării Naţionale şi Gigi Becali, prin care se predau la schimb 8,80 ha teren situat în intravilanul comunei Voluntari (Ministerul Apărării Naţionale) şi 9,36 ha teren situat în comuna Ştefăneşti, jud. Ilfov (George Becali).

La rândul său, inculpatul Babiuc, la câteva zile după numirea în funcţia de ministru al Apărării Naţionale, a aprobat Programul de pregătire operativă a teritoriului pentru apărare pentru perioada 1997-2000 în care a fost inclus un obiectiv nou la Ştefăneşti fără avizul Statului Major General şi fără o justificare a nevoilor operative ale forţelor sistemului naţional de apărare intervenită în perioada iulie 1996-ianuarie 1997.

DNA arată că, la data de 4 iunie 1999, a fost încheiat un contract de schimb imobiliar între Ministerul Apărării Naţionale şi Becali prin care acesta din urmă a predat suprafaţa de 21,58 ha teren în zona comunei Ştefăneşti în schimbul a 20,9 ha în zona comunei Voluntari, jud. Ilfov.

‘Inculpatul Victor Babiuc a aprobat efectuarea schimbului de terenuri cu inculpatul Becali cu încălcarea dispoziţiilor legale privind regimul juridic al bunurilor proprietate publică şi cu încălcarea dispoziţiilor privind circulaţia juridică a terenurilor, fără un aviz din partea Direcţiei Legislaţie şi Contencios din MApN. De asemenea, schimbul a fost aprobat şi în condiţiile în care Ministerul Agriculturii şi Alimentaţiei a refuzat să se pronunţe cu privire la natura juridică a terenurilor până la adoptarea Legii privind proprietatea publică, iar Ministerul de Justiţie şi-a exprimat un punct de vedere ferm în sensul că terenul administrat de către MApN nu poate fi decât proprietate publică’, au constatat procurorii.

Potrivit DNA, contractul a fost parafat şi în condiţiile în care terenurile date la schimb de Gigi Becali aveau un regim juridic incert, în sensul că documentaţia ce servea la dovedirea titlului de proprietate avea la bază înscrisuri false, iar unele suprafeţe erau grevate de sarcini.

Sursa citată mai precizează că inculpatul Babiuc a aprobat încheierea acestui contract în condiţiile în care anterior, fiica sa Ioana-Cristina – Anca Babiuc încheiase cu inculpatul Becali, la un preţ simbolic, un contract de vânzare-cumpărare pentru suprafaţa de 700 metri pătraţi.

DNA menţionează că pentru terenul respectiv inculpatul Cioflină aprobase efectuarea schimbului, tranzacţia fiind realizată, cu acordul ambelor părţi, în lipsa unui titlu valabil al inculpatului Becali, deoarece contractul de schimb nu se perfectase încă.

În această modalitate, Victor Babiuc a obţinut un folos necuvenit în sumă de 3.000 USD reprezentând diferenţa dintre valoarea terenului stabilită prin expertiză şi preţul achitat.

Prejudiciul cauzat statului prin efectuarea celor două schimburi de terenuri este de aproximativ 900.000 USD.

Ministerul de Finanţe s-a constituit parte civilă în proces cu suma de peste 940.000 USD, iar în vederea recuperării acestei pagube procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor bunuri mobile şi imobile ale inculpaţilor Cioflină, Becali şi Babiuc.

De asemenea, în vederea confiscării speciale s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra terenului în suprafaţă de 700 m2 aparţinând inculpatei Ioana Cristina Anca Babiuc.

‘Având în vedere că inculpatul Babiuc Victor a îndeplinit funcţia de ministru al Ministerului Apărării Naţionale, în data de 16 ianuarie 2008, urmare a solicitării Direcţiei Naţionale Anticorupţie din data de 19 septembrie 2007, în temeiul art. 109 alin 2 din Constituţia României şi a prevederilor art. 12 şi art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, Preşedintele României a adresat ministrului interimar al Justiţiei cererea privind declanşarea procedurilor legale pentru urmărirea penală a domnului Babiuc Victor. Cererea a fost transmisă Direcţiei Naţionale Anticorupţie la data de 22 ianuarie 2008’, se mai spune în comunicat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.