Lawrence Lessig, care pentru scurt timp a fost subordonat oficial în cazul Microsoft și Alan Kusinitz, care a condus echipa ce a reprezentat guvernul au menționat importanța reglementării comportamentului anticompetitiv, chiar dacă acest lucru implică imparțirea unei companii, lucru care nu a survenit însă și în cazul Microsoft.

Lecția trebuie invațată din cazul Microsoft și aceasta poate fi importantă și în cazul Amazon, Alphabet (Google), Apple și Facebook care dețin o poziție dominantă în domeniile lor de activitate.

În mare parte Facebook, Youtube care este deținut de Google și Twitter au devenit arbitrii ai dreptului de exprimare libera. Schimbări în cazul algoritmilor Facebook, spre exemplu, pot să formeze sau să destrame companii de media care depind de acesta pentru distribuire, îngrădind sau punând în pericol dreptul presei libere. Rețelele de socializare au fost invadate de persoane care răspândesc propaganda și informații false și au avut puterea de a influența alegeri, ajungând în unele cazuri și la violența sau decese.

Există o similitudine între cazul Microsoft și ceea ce se întamplă în prezent în industrie au spus Lessig și Kusinitz. Giganții IT domină piețele lor în același mod în care Microsoft a dominat fără nici o problemă domeniul sistemelor de operare pentru PC.

Google și practicile sale de a forța producătorii de telefoane inteligente să semneze contracte pentru instalarea aplicațiilor și motorului de căutare Google dacă doresc să folosească versiunea lor de sistem de operare Android sunt extrem de asemănătoare cu practicile Microsoft de acum 20 de ani.

Puterea imensă pe care o dețin acești giganți IT descurajează orice competiție și startup-urile evită de obicei domeniile dominate de ei sau antreprenorii crează special companii cu gândul că acestea vor fi achiziționate mai târziu de acești giganti.

Ideea ca piața se poate reglementa singură și iși poate rezolva singură problemele fără intervenția guvernelor este o greșeală majoră consideră cei doi veterani ai cazului Microsoft. Cât timp această idee a fost și este opinia publică lucrurile vor lua o turnură înspre mai rău au mai adăugat aceștia.