„Acţiunea are legătură cu practicile comerciale presupus incorecte şi cu posibilitatea includerii unor clauze abuzive în condiţiile incluse în contracte”, a precizat Autoritatea antitrust din Italia.

S-au inițiat șase investigații

Autoritatea pentru concurență și piață a inițiat șase investigații împotriva unora dintre principalii operatori globali de servicii de cloud computing. Părțile implicate sunt Google (pentru Google Drive), Apple (pentru iCloud) și Dropbox  pentru presupuse practici comerciale neloiale în condițiile contractuale.

Aşadar, grupurile americane sunt vizate de Autoritatea italiană pentru presupuse practici comerciale neloiale și încălcări ale Directivei privind drepturile consumatorilor.

La ce se referă investigațiile asupra Google și Apple

Investigațiile privind practicile neloiale împotriva Google și Apple se referă la acţiunile de colectare și utilizare  în scopuri comerciale a datelor furnizate de utilizator și a posibilei influențe nejustificate  către consumatori, care, pentru a utiliza serviciul de stocare în cloud, nu ar fi în măsură să-și dea acordul operatorului pentru colectarea și utilizarea informațiilor care îi privesc în scopuri comerciale. Iar acest lucru poate fi considerat tot un abuz faţă de abonatul serviciului respectiv.

Dropbox se află în aceeași situație

Aceleași plângeri sunt ridicate și împotriva  companiei americane Dropbox , care este de asemenea acuzat – în plus – că nu a furnizat într-un mod clar și imediat accesibil informațiile cu privire la condițiile, termenii și procedurile pentru retragerea din contract.

Procedurile pentru clauze neloiale, pe de altă parte, privesc unele condiții contractuale stabilite de către companiile menționate mai sus, cum ar fi: dreptul amplu al operatorului de a suspenda și întrerupe serviciul; scutire de răspundere chiar și în cazul pierderii documentelor stocate în spațiul cloud al utilizatorului; posibilitatea modificării unilaterale a condițiilor contractuale; prevalența versiunii în limba engleză a textului contractului asupra versiunii în italiană.