NSO Group, una dintre cele mai misterioase companii tech, a fost creată în Israel în 2010 și vinde cu zeci de milioane de dolari către guverne din toată lumea soluții care permit spiona persoanelor pe care le consideră incomode, scrie Treatpost.

Subsdiara Facebook, WhatsApp, a primit susținere în cazul său împotriva companiei de informații israeliene NSO Group. Cazul ajuns în instanță își propune să tragă la răspundere compania NSO Group pentru distribuirea unui soft complex de spionaj, Pegasus, pe serviciul de mesagerie WhatsApp. Acesta plasa un spyware pe telefoanele jurnaliștilor și ale unor activiști pentru drepturile omului.

Giganții tehnologici Google, Microsoft și Cisco Systems au depus un proces legal amicus (cineva care nu este parte la un dosar judecat în instanță, dar oferă informații legate de acest caz – n.r) pentru a sprijini WhatsApp împotriva presupuselor activități ilegale de supraveghere cibernetică ale NSO.

Implicații profunde pentru milioane de utilizatori

VMWare și GitHub s-au raliat și ele în acest demers în instanță, alături de LinkedIn, o filială Microsoft.

În paralel, Fundația pentru Frontieră Electronică (EFF) a depus un brief pentru a sprijini WhatsApp. Fundația consideră că acest caz nu este doar o bătălie a companiilor de tehnologie, ci unul cu „implicații profunde pentru milioane de utilizatori de internet din întreaga lume”.

Procedura de „amicus curiae” încearcă să acorde sprijin WhatsApp, în efortul de a convinge Curtea de Apel a SUA să tragă la răspundere compania NSO pentru activitățile sale.

NSO se laudă că poate prelua de la distanță controlul asupra unui iPhone, fără a mai fi nevoie ca posesorul să fie păcălit să dea un click. Tehnologia e deja marketată sub numele “zero click technology.”

”Extinderea imunității de care dispune NSO ar încuraja și mai mult compania în creșterea supravegherii cibernetice și în vinderea și utilizarea unor instrumente de spionaj, pentru a exploata vulnerabilitățile”, susține Tom Burt, vicepreședinte Microsoft.

Pegasus este un instrument super-puternic, iar compania din Israel a făcut deja demonstrații potențialilor clienți. Anul trecut, la o întâlnire, la Londra, NSO a demonstrat că poate să preia rapid controlul asupra unui iPhone prin simpla trimitere a unui fals mesaj pe WhatsApp.