“Anul trecut au fost date 20.600 credite, iar anul acesta 10.294. Anul trecut valoarea s-a ridicat la 80 milioane euro, iar anul acesta 20 milioane euro. Suntem foarte ancoraţi în creditarea şi sprijinirea aşa-numitei agriculturi de subzistenţă. Foarte multe dintre aceste credite care sunt garantate de Fondul de Garantare, care au certificatele APIA sunt pentru familii, pentru asociaţii familiale sau pentru micii fermieri care s-au dezvoltat. Avem foarte multe credite care au fost acordate, în această perioadă, pentru marii sau mai puţin marii agricultori. Deci sunt foarte multe situaţii în care noi credităm şi agricultura mare, fie că este vorba de proiecte pe fonduri europene, fie proiecte în agricultură”, a arătat Gheţea.

Pentru că bancherii au fost acuzaţi că nu vor să finanţeze firme nou înfiinţate din agricultură,  Gheţea a precizat că, deşi banca este foarte deschisă în a finanţa orice start-up în agricultură, cei care investesc trebuie să dovedească faptul că sunt ancoraţi în realitate şi au baze de dezvoltare, fie fac parte dintr-un grup mare de firme, fie au cunoştinţe sau active în agricultură. Nu oferim finanţare pentru cei care nu au nicio legătură cu agricultura, a spus Gheţea.

“Banca CEC nu intră în categoria băncilor care dau scrisori de confort pe care apoi nu le respectă. Noi suntem banca a cărei activitate începe acolo unde se termină oraşul. Dacă ne uităm în misiunea pe care şi-a definit-o CEC Bank, de acum 4 ani, scrie că vrem să fim o bancă comercială universală care să finanţeze cu prioritate IMM-urile, agricultura şi administraţiile publice locale. 30% din activitatea noastră de creditare este îndreptată pentru finanţarea agriculturii. O banca care finanţează 30% din activitate pentru a da bani agriculturii dovedeşte un apetit deosebit pentru acest domeniu”, a precizat Gheţea.

Potrivit acestuia, anul trecut, pentru creditele legate de subvenţii în colaborare cu fondul de garantare şi cu APIA, CEC Bank a avut rezultate bune.