„Ce a început cu un singur avion și un zbor spre Timișoara pe jumătate plin s-a transformat în cea mai mare companie aeriană românească, după numărul de pasageri transportați. Mă bucur că Blue Air a fost alegerea a peste 21 de milioane de pasageri în acești 13 ani și jumătate de activitate. Este mai mult ca întreaga populație a țării! Și sunt foarte mândru că, în această primăvară, am devenit prima companie aeriană din România desemnată de TripAdvisor drept una dintre cele mai bune companii low-cost din Europa”, a declarat pentru Capital Gheorghe Răcaru.

Conform șefului Blue Air, compania nu a avut un drum ușor. Industria aviatică oferă oportunități ca nicio alta, „dar trebuie să fii și foarte bun pentru a reuși aici. Am avut de partea noastră o echipă excepțională, numai profesioniști și pasionați de aviație. Cu toții ne-am unit în jurul acelorași valori: siguranță înainte de toate, calitatea serviciilor, punctualitate, dorința de a oferi cât mai mult clienților noștri. Și împreună am ajuns unde suntem astăzi. Cu asemenea oameni la Blue Air, chiar sunt unul dintre cei mai mândri manageri din industria aviatică!”, susține Răcaru.

În ultimii ani, investițiile în flotă au fost majore. Anul trecut, chiar de Revelion, a fost adus cel de-al 28-lea Boeing 737. Recent, o echipă Blue Air a revenit de la Seattle, de la fabrica Boeing, unde a verificat stadiul aeronavelor noastre Boeing MAX. Pentru că în vara anului trecut operatorul aerian a comandat șase aeronave Boeing 737 MAX 8. „Sperăm ca anul viitor pe vremea asta să fie deja livrate primele MAX-uri. În acel moment vom deveni primul operator de Boeing 737 MAX din România. Acest model nou va ajuta la modelarea viitorului companiei Blue Air. Vom putea zbura pe distanțe mai mari și, cel mai important, vom putea menține tarifele scăzute pentru pasagerii noștri datorită eficienței notabile ale noului Boeing 737 MAX 8”.

Ultimii ani au fost și despre creșterea și formarea echipei, întrucât a crescut și numărul de rute și baze atât în țară, cât și în străinătate, ultimele două fiind inaugurate la Liverpool (UK) și Alghero (Italia). Astfel că, de la 636 de angajați la 1 ianuarie 2016, familia Blue Air a ajuns la 1.449 de persoane, la 1 ianuarie 2018. În doi ani echipa s-a dublat, „ceea ce a reprezentat o altă provocare, pentru că am vrut să îi aducem la Blue Air doar pe cei mai buni, iar procesul de recrutare a cerut efort și a durat destul de mult”.

În 2017, Blue Air a inaugurat 33 de rute noi ajungând la un record: 104. Această creștere a permis depășirea cu 70% a numărului de pasageri transportat în 2016, ajungând la peste 5 milioane.

Mai multe detalii despre povestea Blue Air și a lui Gheorghe Răcaru aflați din ediția de luni, 11 iunie, a revistei Capital.