Gheorghe Dincă, monstrul care a pus pe jar toată România poate scăpa de testul poligraf. Acesta va fi supus unei expertize psihiatrice, dar va putea să treacă peste detectorul de minciuni. Nu este obligat de lege să-l facă. O spune cel care a introdus poligraful în România.

Expertul criminalist, Tudorel Butoi, şef al Laboratorului de detecţie psihologică a comportamentului simulat din cadrul Serviciului Criminalistic al Poliţiei Capitalei și creatorul metodologiei ce stă la bază testului poligraf în urmă cu 30 de ani, a precizat ferm că acest test nu se poate face împotriva voinței persoanei.

„Persoana trebuie să își exprime consimţământul. Trebuie să fie de acord. În al doilea rând, nefiind obligație, testul poligraf este un drept al persoanei care este cercetată, de a demonstra atât cât îl poate ajuta tehnica și metoda care este poziția. În ceea ce privește vulnerabilitatea, ea rezultă din componenta monitorizării emoției, care din  punct de vede al unor structuri temperamentele, labil psihic dezechilibrat, emoțional sau dimpotrivă inerte pot influența testarea”, a precizat Tudorel Butoi.

Butoi spune că persoanele gravide, minorii, alcoolicii, psihoticii și disfuncționalii nu pot face testul cu poligraful. „Eu vorbesc din perspectiva creatorului metodologiei, acum 30 de ani, avertizându-i pe oameni în ceea ce privește de vulnerabilitățile tehnice, cât și vizavi de performanțele tehnice”, a mai spus Tudorel Butoi, conform Antena 3.

Profesorul a mai adăugat că procurorul de caz nu va decide niciodată testarea subiectului, subliniind că testul se folosește în stadiile primare, incipinte, în primele 2-3 zile ale cercetării, ca mijloc auxiliar orientativ de credibilitate rezonabilă a primelor cercetări. „Nu procurorul de cez decide. Făptuitorul decide. Când te duci la el și îi spui despre ce este vorba, și faptul că a avut anumite poziții, într-o parte le-a respins, într-alta le-a admis, i se propune testul poligraf. El poate spune că nu face niciun test. Procurorul de caz doar poate veni cu propunerea să se facă testul poligraf. Dar testul poligraf depinde de acordul, consimțământul informat al subiectului, fiind un drept dacă vrea îl face, și dacă nu vrea îl refuză. Fără ca eguitorul să aibă dreptul să tragă concluzia că l-ar fi refuzat. Niciun procuror nu poate obliga o persoană să facă testul poligraf. Este un drept, nu o obligație”, a reiterat profesorul Butoi.