Profesorul universitar și specialistul criminolog Tudorel Butoi a vorbit despre trăsăturile psihologice rar întâlnite ale lui Gheorghe Dincă. El a declarat pentru DC News, că oricât de abil ar fi o persoană precum Dincă, este inevitabil să uite şi să scape de sub control anumite lucruri, care ajung să contribuie la un dosar riguros împotriva sa.

„Este cert în această speță de la Caracal faptul că se conturează prima victimă, și anume Alexandra. Se face un cap de dosar de trimitere în judecată a acestui Dincă pentru uciderea Alexandrei. Aici, ca probe, fiind discuția la 112, care este certă, semnalul de alarmă pe care îl trage aceasta: Iată! Vine, vine!, care se coroborează cu declarația suspectului, ce a spus că a lovit-o puternic și a omorât-o. De asemenea, recunoaște incinerarea în acel injector, precum și descrierea combustiei cu materialele pe care le-a folosit. În ultimul rând, avem o expertiză care ne relevă la o precizie în proporție de 99% existența profilului genetic al Alexandrei în resturile osoase.

Cu alte cuvinte, poți să te duci în fața instanței cu un astfel de dosar cu raționamente riguroase, expertize, să sădești în convingerea completului de judecată adevărul conform căruia avem faptă de omor, săvârșită după modul descris și mărturisit de Dincă, în care ADN-ul Alexandrei este cel mai puternic. Oricât de abili ar fi, uită și scapă de sub control anumite lucruri pentru că s-au găsit cercei, inele, o geantă albastră sub scaunul mașinii sale. Suspectul trebuie să spună ale cui sunt aceste obiecte. Compartimentul din spate al mașinii cu geamuri fumurii era locul unde avea loc prima parte a agresiunii”, a declarat Tudorel Butoi.

Specialistul criminolog mai subliniază că mulţi psihopaţi sexual ucid şi-şi abandonează victimele în locuri izolate, însă Gheorghe Dincă le atrăgea acasă, pentru a le privi liniştit ca pe un trofeu, iar asta îi va ajuta mult pe anchetatori.

„Vă rog să reflectați la acest aspect. Avem psihopatul de tip răpitor-prădător. Răpitorul-prădător din acest arbore zoologic își aduce prada la vizuină, pe care dorește să o conserve în habitatul în care el are controlul. Ar fi o șansă uriașă pentru criminalistică reușita în acest caz! Suntem încurajați de prezența de obiecte și bijuterii, care nu au explicație decât a ceea că au aparținut cândva unei victime.

Există psihopați sexual care ucid și își abandonează victimele pe un câmp, pe un deal și în alte locuri. Însă, acest Dincă observ că și le-a atras acasă. Sunt puțini ca el. Acest control de a avea sub ochi victimele ca pe un trofeu, cel puțin ca reamintire, sunt catastrofale pentru unii dintre ei”, spune Tudorel Butoi.