ANM vine cu precizări de ultimă oră. Conform meteorologilor, o vreme cumplită lovește România la începutul acestei săptămâni. Potrivit prognozei meteo publicate de ANM, de astăzi, vremea se răceşte şi în sudul ţării.

Lapoviţă şi ninsoare în multe zone din ţară

Totodată, meteorologii anunță că vor fi precipitaţii, iar valul de aer rece cuprinde şi jumătatea sudică a ţării, astfel, temperaturile se vor transforma în lapoviţă. De asemenea, spre noapte, în jumătatea nordică a ţării va fi lapoviţă şi ninsoare, iar la munte vor predomina ninsorile.

Astfel, potrivit meteorologilor ANM, în cursul zilei de luni, cerul va fi noros, iar temporar se vor semnala precipitaţii slabe pe arii restrânse, mai ales sub formă de ploaie în sud şi sud-est şi predominant ninsori în rest.

De marți însă, vremea se răcește și mai rău. Meteorologii anunță că temperaturile vor fi negative la amiază şi vor fi cuprinse în general între -2 şi 7 grade Celsius, acestea fiind valorile care se vor înregistra până spre finalul acestei săptămâni. Izolat vor fi condiţii de ceaţă şi polei.

Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri temporare în Moldova, Dobrogea şi în estul Munteniei şi cu totul izolat în rest. Totodată, rafalele de vânt vor avea intensificări de până la 80-90 km/h, la mai mult de 1.700 m altitudine.

La munte, media temperaturilor maxime va avea valori negative. În primele zile nu se vor înregistra variaţii semnificative şi se vor atinge valori de la -4 la -2 grade, însă ulterior tendinţa va fi de scădere continuă spre -8 grade. În primele nopţi, media valorilor termice nocturne va avea mici oscilaţii şi se va situa în jurul a -7 grade, iar mai târziu va fi în scădere spre valori de la -13 la -12 grade spre finalul intervalului. Se vor semnala precipitaţii temporare, predominant sub formă de ninsoare, cu o probabilitate mai ridicată în prima zi, precum şi în intervalul 16 – 19 decembrie.

Vreme geroasă în România. Prognoza meteo ANM

În ceea ce privește temperaturile maxime de luni, acestea se vor încadra între 0 şi 11 grade, iar cele minime între -4 şi 6 grade. De marți pe de altă parte, presiunea atmosferică va creste dinspre nord-vest, incat astfel se va restabili normalul baric.

Și în București vremea se răcește radical. Meteorologii anunță că temporar va ploua slab, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximă va fi de 6…7 grade, iar cea minimă de 2…4 grade.

La mare, în zona Dorogea va fi mai cald decât în celelalte regiuni, iar temperaturile vor ajunge până la 10-11 grade Celsius, însă spre seară vor scădea până la 0 grade. Miercuri, presiunea atmosferică va continua să crească dinspre nord-vest, anunță ANM.

Vremea în România de Crăciun şi de Revelion

În săptămâna de Crăciun, vremea va continua să fie rece. Meteorologii anunță că temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, în regiunile intracarpatice și în sud-estul extrem, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată la munte, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în toată țara, dar mai ales în vest și nord-vest.

În săptămâna 27 decembrie – 3 ianuarie, inclusiv în noaptea de Revelion, temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile montane, anunță ANM.