În prezent, nu există o taxă pentru autostrăzile din Germania însă proprietarii de automobile din Germania trebuie să achite o taxă anuală de care sunt scutiţi automobiliştii străini.

'Taxa auto va fi introdusă de la 1 ianuarie 2016. În acest fel chiar şi vehiculele din străinătate care folosesc drumurile germane vor participa la finanţare', a declarat Alexander Dobrindt într-un interviu publicat joi în cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), adăugând că detaliile urmează să fie oferite înaintea vacanţei de vară.

Noua taxă auto, care ar putea lua forma unei vignetei după modelul elveţian sau austriac, ar urma să fie compensată de o scădere a taxei plătită în prezent doar de automobiliştii germani.

Introducerea unei taxe auto a fost unul din subiectele intens disputate între social-democraţi şi conservatori pentru formarea unui guvern de coaliţie la sfârşitul lui 2013. Nici social democraţii şi nici creştin democraţii Angelei Merkel nu doreau această taxă însă conservatorii bavarezi din CSU, printre care se numără şi Alexander Dobrindt, au avut până la urmă câştig de cauză.

Preşedintele federaţiei auto germane VDA, Matthias Wissmann, a reamintit această promisiune electorală. 'Mizăm pe faptul că automobiliştii germani nu vor plăti niciun eurocent în plus', a declarat Wissmann pentru cotidianul Bild.

De asemenea, Alexander Dobrindt a anunţat că taxa pentru camioanele cu un tonaj de peste 12 tone, care este deja în vigoare pentru autostrăzi şi câteva drumuri naţionale, va fi extinsă de la 1 octombrie 2015 şi la camioanele de peste 7,5 tone urmând ca din luna iulie 2018 să se aplice la toate drumurile naţionale.

SURSA: Agerpres