Germania va consolida flancul estic al NATO! Olaf Scholz: Vom apăra fiecare centimetru de teritoriu

Germania a anunțat că va consolida flancul estic al Alianței Nord Atlantice, pe fondul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Cancelarul Olaf Scholz a precizat că angajamentul urmează să fie extins într-o „brigadă de luptă robustă”, relatează presa germană.

De asemenea, cancelarul german a promis Lituaniei sprijin militar suplimentar pentru descurajarea și apărarea împotriva unui eventual atac rusesc.

„Suntem hotărâți să ne intensificăm contribuția”, a declarat Scholz după discuțiile cu președintele lituanian Gitanas Nauseda și cu șefii de guvern din toate cele trei state baltice, care includ și Letonia și Estonia.

Angajamentul german ar trebui să fie dezvoltat „în direcția unei brigăzi de luptă robuste”.

”În calitate de aliați în NATO, ne simțim angajați unul față de celălalt și vom apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO în cazul unui atac”, a continuat Scholz.

Țările baltice solicită brigăzi NATO

Deocamdată, cancelarul nu a dat detalii despre angajamentul sporit al Germaniei. În prezent, în Lituania este staționat un batalion NATO condus de Germania, cu 1600 de soldați, dintre care peste 1000 aparțin Bundeswehr-ului. O brigadă este formată, de obicei, din 3 000 până la 5 000 de soldați.

Statele baltice fac presiuni de ceva timp pentru ca o brigadă NATO să fie staționată în fiecare dintre cele trei țări. Cu toate acestea, nu este clar câți soldați vor fi staționați efectiv la fața locului și câți vor fi ținuți în așteptare în exterior.

Scholz contrazice acuzațiile privind livrările de arme

Scholz s-a apărat din nou de acuzațiile potrivit cărora Germania nu furnizează suficient de mult armament Ucrainei pentru a se apăra de atacul rusesc: „Nimeni nu furnizează pe o scară atât de mare cum face Germania”, a spus politicianul SPD. El a adăugat că sprijinul va continua în viitorul apropiat atât timp cât va fi necesar.

Guvernul german a fost acuzat în repetate rânduri că a procedat cu prea multă prudență în comparație cu alți parteneri NATO și chiar că a întârziat în mod deliberat livrarea de arme grele.

Nici o cerere din partea Spaniei pentru livrări de tancuri

În ceea ce privește posibila livrare de către Spania a 40 de tancuri de luptă principale Leopard 2 către Ucraina, Scholz a păstrat un profil scăzut: nu a existat o astfel de cerere. Dacă ar fi existat, ar fi fost examinată cu atenție, dar până acum „nu există”, a spus cancelarul.

Ziarul „El Pais” a relatat că Spania ar fi vrut să ofere Ucrainei 40 de tancuri de luptă Leopard. Consimțământul Germaniei ar putea fi necesar, deoarece guvernul german trebuie să fie de obicei de acord cu transferul de arme germane, chiar dacă acestea au fost cumpărate de Spania.

Următorul summit va avea loc la sfârșitul lunii iunie

Pentru Scholz, întâlnirea din Lituania este prima vizită într-o țară NATO care se învecinează cu Rusia și care se simte deosebit de amenințată de puterea nucleară de când a început războiul rus de agresiune împotriva Ucrainei, în urmă cu mai bine de trei luni. Programul include, de asemenea, o întâlnire cu soldații Bundeswehr staționați în Lituania.

În cadrul unei reuniuni la nivel înalt a alianței militare, care va avea loc la Madrid la sfârșitul lunii, se va decide în ce măsură vor fi sporite trupele de pe flancul estic al alianței. Ministrul de Externe Annalena Baerbock a promis deja o „contribuție substanțială” din partea Germaniei în timpul unei vizite în Lituania în aprilie, scrie tagesschau.de.