Nu este prima dată când Secretarul General al NATO vine în țara noastră. El a mai vizitat România tot anul acesta, în luna februarie, cu puțin timp înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.  Atunci, Jens Stoltenberg a vizitat Baza Militară Mihail Kogălniceanu.

În cadrul summit-ul B9 care va avea loc vineri la București, Jens Stoltenberg va purta discuții separate cu președintele Klaus Iohannis, și cu președintele Poloniei, Andrzej Duda. De asemenea, Secretarul General al NATO va susține o conferință de presă împreună cu cei doi lideri de stat.

Summit-ul B9 este o inițiativă lansată de președintele României, Klaus Iohannis, și de președintele Poloniei, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianței: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Summit-ul vine cu puțin timp înainte de cel de la Madrid, programat la finele acestei luni, unde se va discuta aderarea Finlandei și Suediei la NATO.

Unul dintre obiective summit-ului B9 este armonizarea pozițiilor statelor participante  înaintea summit-ului de la Madrid.

NATO a luat noi măsuri în România

Șeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, a declarat că, existența Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est „este mai importantă decât anticipam în 2014”. Acesta a punctat că anul acesta echilibrul de securitate european este din nou pus la încercare de Rusia.

Numărul de militari NATO prezenţi în ţara noastră este de peste 5.000, a declarat, luni, şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu. El a participat la ceremonia de schimbare a comenzii Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE).

Generalul-maior Cristian Dan, comandant al HQ MND-SE în perioada iunie 2020 – iunie 2022, a predat comanda generalului de brigadă Dorin Toma, locţiitor al Şefului Statului Major al Forţelor Terestre din aprilie 2020.

„În prezent, numărul de militari NATO prezenţi în ţara noastră este de peste 5.000. Soldaţii aliaţi au luat parte la activităţi privind consolidarea vigilenţei, poliţie aeriană şi se antrenează alături de soldaţii români”, a afirmat şeful SMAp, în intervenţia sa din cadrul ceremoniei.

Petrescu a apreciat că existenţa HQ MND-SE „este mai importantă decât anticipam în 2014, când a fost luată decizia de a crea un comandament aliat în România”.

„Atunci ne confruntam cu provocări structurale, create de Federaţia Rusă, împotriva echilibrului de securitate european. Am fost martori a provocărilor acesteia care aveau ca scop o nouă ordine mondială (…) Anul acesta, echilibrul a fost din nou pus la încercare de brutalitatea atacului Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Aliaţii au dat dovadă de unitate şi hotărâre pentru a proteja pacea din Europa de orice agresiune. NATO a luat noi măsuri pentru a creşte postura sa de apărare şi descurajare”, a adăugat Daniel Petrescu.