Germania trimite un sistem de apărare antiaeriană Patriot la Kiev

Germania a luat decizia în contextul în care Kievul se confruntă cu bombardamente rusești intense, în special asupra sistemului său energetic. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat această măsură sâmbătă, subliniind importanța sprijinului internațional în eforturile de apărare ale Ucrainei.

Rusia a desfășurat în ultimele săptămâni trei atacuri aeriene masive împotriva centralelor și substațiilor electrice din Ucraina. Aceste acțiuni au determinat autoritățile de la Kiev să lanseze apeluri disperate pentru furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană de înaltă performanță.

„Îi sunt recunoscător cancelarului pentru decizia de a furniza încă un sistem Patriot Ucrainei, precum şi rachete pentru sistemele de apărare antiaeriană existente”, a declarat Zelenski după ce a vorbit la telefon cu cancelarul german Olaf Scholz. El a descris conversaţia lor ca fiind „importantă, productivă” şi a spus: „Fac apel la toţi ceilalţi lideri ai statelor partenere să urmeze acest exemplu”.

Ministerul Apărării a precizat într-o postare pe platforma X că Germania va preda imediat sistemul Patriot, acesta urmând să se adauge sistemelor de apărare aeriană deja livrate și planificate. Un rezumat al guvernului german din 10 aprilie, referitor la transferurile de arme și echipamente militare către Ucraina, a inclus două sisteme Patriot pe o listă de echipamente de apărare aeriană deja livrate, făcând ca acesta să fie al treilea transfer din partea Germaniei.

În urmă cu o săptămână, Zelenski a afirmat că Ucraina are nevoie de 25 de sisteme de apărare antiaeriană Patriot fabricate în SUA pentru a proteja țara de atacurile rusești. În declarația sa de sâmbătă, transmisă prin intermediul Telegram, liderul ucrainean a menționat că el și cancelarul german Scholz au discutat și despre pregătirile pentru o conferință de reconstrucție la Berlin și un summit de pace în Elveția, programate pentru luna iunie.

Atac masiv al Rusiei în Ucraina

Joi, zeci de rachete și drone rusești au lovit instalații energetice din cinci regiuni ucrainene, într-un atac major care amplifică presiunea asupra sistemului energetic deja fragil. Acest atac are loc într-un moment în care rezervele de apărare aeriană ale Ucrainei sunt în scădere, conform rapoartelor de la Reuters și Ukrainskaia Pravda.

Instalațiile afectate de lovituri se întind de la regiunea Liov, de la granița cu Polonia, până în regiunea nord-estică Harkov. Potrivit unui consilier prezidențial, energia electrică a fost întreruptă pentru aproximativ 200.000 de persoane în regiunea Harkov.

„Avem nevoie de apărare aeriană şi de un alt tip de sprijin în domeniul apărării, nu de discuţii lungi şi cu ochii închişi”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Apelurile din partea Kievului pentru furnizarea urgentă de sisteme de apărare antiaeriană din partea Occidentului au devenit tot mai disperate, mai ales după ce Rusia și-a intensificat luna trecută atacurile aeriene asupra sistemului energetic ucrainean, folosind rachete cu rază lungă de acțiune. Aceste atacuri au vizat centrale termice și hidroelectrice, alimentând temerile cu privire la rezistența unui sistem energetic deja afectat de campania aeriană rusă în prima iarnă a conflictului.

Comandantul forțelor aeriene ucrainene a raportat că apărarea antiaeriană a reușit să intercepteze 18 dintre rachetele trase de forțele ruse și 39 de drone. Armata a precizat că în total au fost lansate 82 de rachete și drone în cadrul acestui atac.