Este finalul unei ere! Sâmbătă, 4 decembrie, Angela Merkel le-a adresat concetăţenilor săi ultimul mesaj video săptămânal în calitate de cancelar.

Angela Merkel: Suntem într-o situaţie foarte gravă, dramatică! Luaţi foarte în serios!

Şefa Guvernului de la Berlin, aflată pe ultima sută de metri a mandatului, le-a cerut germanilor solidaritate în lupta împotriva coronavirusului. Merkel a făcut un nou apel la vaccinare.

“Suntem la mijlocul acestui al patrulea val al pandemiei într-o situaţie foarte gravă, care în unele părţi din ţara noastră nu poate fi numită altfel decât dramatică”, a declarat Angela Merkel, care a venit şi cu un avertisment: “Luaţi foarte în serios acest virus perfid!”

În mesajul de sâmbătă, Merkel s-a referit la “unităţi de Terapie Intensivă supraaglomerate”, la pacienţi grav bolnavi pentru care a fost necesar transportul aerian în alte părţi din Germania, precum şi la numărul “groaznic de mare” de germani care şi-au pierdut viaţa din cauza coronavirusului, relatează agenţia dpa.

Morţii de COVID lasă în în urmă familii sau prieteni înmărmuriţi şi neajutoraţi

“Fiecare dintre ei lasă în urmă familii sau prieteni înmărmuriţi, neajutoraţi”, iar acest lucru este “cu atât mai amar cu cât s-ar putea evita – cu vaccinuri eficiente şi sigure, avem cheia”.

Ajunsă aproape de sfârşitul ultimului mandat de cancelar, Merkel le-a mulţumit celor care “sunt rezonabili şi înţelegători în aceste vremuri grele” şi respectă regulile atât pentru propria protecţie, cât din grijă pentru ceilalţi.

“Aceştia formează uriaşa majoritate în ţara noastră. Ei dau dovadă zilnic de spiritul civic care este atât de minunat în ţara noastră şi fără de care niciun cancelar sau guvern nu poate realiza nimic”, a mai precizat Angela Merkel.

“Îmi doresc sincer să reuşim împreună”

Săptămânile grele care urmează pot fi depăşite printr-un efort comun. “Îmi doresc sincer să reuşim împreună”, a mai transmis cea care a condus Germania timp de 16 ani.

Săptămâna viitoare, Angela Merkel va fi înlocuită de social-democratul Olaf Scholz, susţinut pentru funcţia de cancelar de o coaliţie tripartită formată cu Verzii şi Partidul Liber Democrat (FDP).