”Este justificat să discutăm riscurile speculative ale monedelor virtuale și impactul acestora asupra sistemului financiar, la nivel internațional. Următoarea reuniune a miniștrilor de Finanțe și a reprezentanților băncilor centrale din G20 ar fi o oportunitate bună pentru a face acest lucru”, se arată într-un răspuns trimis pe email de Ministerul german de Finanțe.

Îngrijorarea tot mai mare din Europa survine în timp ce bitcoin a obținut o recunoaștere mai mare odată cu lansarea, duminică, a tranzacțiilor cu contracte futures pentru bitcoin la bursa operată de grupul CME. În urmă cu o săptămână, bursa concurentă operată de Cboe Global Markets a introdus contracte futures similare.

Bitcoin a fost creată în 2008, în urma crizei financiare mondiale, ca alternativă la bănci și monedele emise de guverne.

Bitcoin a atins luni un nou nivel record, de 20.000 de dolari.

Parlamentarii Europeni și reprezentanții statelor membre au convenit vineri o revizuire a legislației pentru combaterea spălării banilor, care a fost extinsă la firme care dețin, stochează și transferă monede virtuale, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Aceste companii vor fi obligate să identifice clienții și să raporteze orice activitate suspectă.

Doi laureați ai premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz și Robert J. Shiller, au denunțat luna trecută bitcoin, primul afirmând că ar trebui interzisă, pentru că nu are un rol util societății, în timp ce cel de-al doilea a spus că atracția pentru moneda virtuală seamănă cu cea a unui firm cu mistere, care atrage oamenii care vor să ocolească sistemul.