Germania, cel mai mare contributor european la ajutorul acordate Greciei, se opune vehement unei eventuale ştergeri a datoriilor Greciei chiar dacă un studiu al Fondului Monetar Internaţional arată că Grecia ar avea nevoie de o diminuare a poverii datoriei mai mare decât ceea ce au analizat până acum guvernele europene. Potrivit FMI, ţările europene ar trebui să acorde Greciei o perioada de graţie de 30 de ani la rambursarea datoriilor europene precum şi o extindere dramatică a maturităţii împrumuturilor. În caz contrar, statele europene ar trebui să facă anual transferuri fiscale către bugetul Greciei sau să accepte ştergerea unei părţi semnificative din actualele împrumuturi. 

Întrebat despre opţiunea extinderii maturităţilor, purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Finanţe, Martin Jaeger a răspuns că din punct de vedere tehnic, această opţiune există şi că ar putea fi luată în considerare. 'Însă aceasta nu va fi o soluţie dacă duce la o reducere semnificativă a valorii datoriei deoarece la final aceasta nu ar fi altceva decât o ştergere pe ocolite a datoriei', a spus Martin Jaeger. Acesta a mai spus că Germania ia în serios analiza FMI dar cu toate acestea autorităţile de la Berlin cred că se poate ajuta la o sustenabilitate a datoriei Greciei prin reforme structurale şi creştere economică. 

Cu condiţia ca parlamentarii greci să aprobe acordul de asistenţă financiară convenit luni, camera inferioară a parlamentului german (Bundestag) va fi convocată vineri pentru a aproba demararea negocierilor pentru noul program. Analiştii apreciază că Angela Merkel va obţine aprobarea Bundestagului având în vedere sprijinul de care beneficiază din partea partenerilor de coaliţie social-democraţi dar şi din partea unor partide de opoziţie. În schimb, cancelarul german se confruntă cu o revoltă în rândul propriului partid. În luna februarie a acestui an, cu ocazia votului pentru prelungirea celui de al doilea program de asistenţă acordat Greciei, un număr record de parlamentari conservatori au votat împotrivă, nemulţumiţi de măsurile adoptate atunci de guvernul Tsipras. 

Guvernul condus de Tspiras a depus marţi la parlament proiectul de lege privind primele măsuri de austeritate, ce trebuie aprobat în cursul zilei de miercuri, conform acordului intervenit luni la summitul zonei euro. 

AGERPRES