Datele vin după ce acordul de coaliţie încheiat miercuri de conservatorii cancelarului german Angela Merkel cu Partidul Social-Democrat (SPD) prevede introducerea salariului minim interprofesional de 8,50 euro pe oră. Confederaţia Industriei Germane (BDI) a avertizat că acest acord pune în pericol economia germană şi ar putea duce la concedieri.

Numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a crescut în noiembrie pentru a patra lună consecutiv, indicând o redresare inegală a celei mai mari economii europene.

Potrivit datelor corectate în funcţie de variaţiile sezoniere, numărul persoanelor fără un loc de muncă a crescut cu 10.000 în luna noiembrie până la 2,985 milioane. Rata ajustată a şomajului s-a menţinut luna trecută la 6,9%.

‘Datele publicate joi reprezintă clar un avertisment că piaţa forţei de muncă şi-a atins rata sa naturală a şomajului. Pentru a continua actualul miracol de pe piaţa forţei de muncă salariul minim trebuie însoţit de măsuri suplimentare de creare a unor locuri de muncă’, a declarat Carsten Brzeski, economist la ING.

Numărul angajaţilor a atins un nivel record în noiembrie, depăşind 42 de milioane, fiind a doua oară după Reunificarea din 1991 când s-a ajuns la acest nivel.

Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creştere de 0,3% în trimestrul al treilea faţă de precedentele trei luni, semnificativ mai puţin faţă de avansul de 0,7% înregistrată în al doilea trimestru, arată datele publicate săptămâna trecută de Oficiul federal de Statistică. În plus, mai multe mari companii germane, precum EADS, MTU Aero Engines Holding AG şi RWE AG au anunţat că vor elimina mai multe mii de locuri de muncă pentru a putea ţine sub control costurile.

În pofida creşterii din luna septembrie, rata şomajului în Germania este mult mai mică faţă de situaţia în zona euro unde rata şomajului a atins nivelul record de 12,2% în luna septembrie.

SURSA: Agerpres